Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ »Rendben

40%-kal kevesebb kalória! Receptötletek Xilovittal

Receptötletek

 

 

Mézeskalács

 

Hány személyre: 12 fő
A recept neve: Receptműves - mézeskalács
A recept elkészítési ideje: 45 perc
Mennyire könnyű étel: nehéz
Mennyire körülményes a recept elkészítése: átlagos

Receptműves - mézeskalács édes sütemény elkészítése
1. a tojásokat a Xilovit "porcukorral" keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, az olvadt vajat és keverjük simára
2. a fűszereket szórjuk a lisztre, arra a szódabikarbónát és adjuk hozzá a nedves keveréket, majd alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!), majd tegyük be a tésztát a hűtőbe 1 órára pihenni
3. ha letelt a pihentetés ideje, gyúrjuk át a tésztát, majd enyhén lisztes alapon nyújtsuk 3-5 mm vékonyra
4. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és vegyük ki a sütőrácsot
5. tetszőleges formájú sütemény kiszúróval formázzuk a mintákat és helyezzük a tepsire, egymástól 1 cm távolságra
6. a 4. pontban írt hőfokon süssük 10-12 percig és a tepsin hagyjuk kihűlni, ha teljesen kihűlt, lehet dekorálni

Praktikák:
- lehet még változtatni a fűszereket ízlés szerint
- ha nem egyszerre formázzuk meg a teljes tészta mennyiséget, akkor felhasználásig tartsuk hűtőben
- ha a tésztából félgömböket formázunk, akkor készíthetünk (akár aszalt gyümölcsökkel töltött, vagy csokoládéba mártott) mézes puszedlit is, ekkor a sütési idő kicsit hosszabb 13-15 perc

Receptműves - mézeskalács édes sütemény hozzávalók
12 cm magas kiszúróval 35 db, 7 cm magas kiszúróval 70 db

25 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
1 db tojás
5 dkg Xilovit por
10 dkg méz
2 dkg olvadt vaj
1,5 csapott evőkanál tejföl
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1,5 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyi keksz

 

Hány személyre: 6-8 fő
A recept neve: Receptműves - Karácsonyi keksz
A recept elkészítési ideje: 45 perc
Mennyire könnyű étel: könnyű
Mennyire körülményes a recept elkészítése: átlagos

Receptműves - Karácsonyi keksz édes sütemény elkészítése
1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-es fokozat, 180 fok) és a tepsit kivajazzuk
2. az olvadt vajba belekeverjük a Xilovit édesítőt (várunk, amíg kissé felolvad), majd a tojással habosra keverjük
3. száraz anyagokat (lisztet, szódabikarbónát, sütőport) összekeverjük
4. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk (kb. evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 12 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
7. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Praktikák:
- a 20 dkg liszt helyett legalább fele-fele arányban zabkorpa-teljes kiőrlésű liszt keverékkel készíteni
- fenti egy alaprecept, annyi verziója van, ahányszor elkészítjük: szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabkorpa (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit, őrölt, vagy darabolt diót, mogyorót, mandulát
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült

Receptműves - Karácsonyi keksz édes sütemény hozzávalók
(alaprecept) 10-12 db

20 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
10 dkg olvadt vaj
10 dkg Xilovit édesítő
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 egész tojás

 

 

 



A Xilovit alkalmazható sütéshez, főzéshez, édesítéshez.
Kipróbáltunk és megkóstoltunk több receptet, és elmondhatjuk, hogy nagyon finomak lettek!
A recepteket házilag elkészítette: Malasri. Köszönjük!
Az elkészült édességek energiaértékét és egyéb paramétereket a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet számolta. Ezeket az értékeket minden recept végén feltüntetjük.
A recepteknél a Xilovit használatával a cukorhoz képest 40%-al kisebb kalóriatartalmat kapunk.

Mivel a Xilovit a cukrot 1:1-ben kiváltja, és ugyanúgy viselkedik, ezért pusztán saját kreativitásunkon és ízlésünkön múlik, hogy mihez használjuk. Jó kísérletezést kívánunk mindenkinek az édes ízek világában!


Néhány ötlet kipróbálásra:

Sütemények, desszertek

 

 

Kókuszkocka

1 csomag hidegen kikeverhető csokoládé pudingot 1 liter tejjel (vagy rizsitallal), 3 evőkanál xilovittal (kristály vagy por) és 1 evőkanál kakaóporral jól elkeverünk.
Piskótatésztát sütünk. Ezt 5x5 cm-es kockákra felvágjuk, csokikrémbe mártjuk, majd kókuszreszelékben megforgatjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára.


A mennyiség kb. 21 kókuszkocka elkészítéséhez elég.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 kókuszkocka
92,54,1
2,4
13,3
0,7
53,9
összes (21) 194486,7
51
280,3
15
1132

 

 

 

 

Beigli (diós, mákos)

Hozzávalók:

30 dkg margarin (pl.Alsan)
60 dkg liszt
1 evőkanál Xilovit (kristály vagy por)
kevés só
1 csomag sütőpor
1 citrom héja és leve
1,5 dl tejföl

A hozzávalókat összegyúrjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. 4 cipóba elosztjuk. 2db diós és 2db mákos lesz.

 

Máktöltelék

 

25 dkg mák
20 dkg
xilovit (kristály vagy por)
5 dkg vaj
3 evőkanál meggylekvár
1 citrom reszelt héja és leve
5dkg mazsola
kevés őrölt fahéj




Mákos beigli

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
összes 6426133
324,9
729,5
82,2
214


Diótöltelék

25 dkg dió
15 dkg
Xilovit (kristály vagy por)
5 dkg vaj
3 evőkanál sárgabarack lekvár
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja és leve
vaníliarúd
1dl tej (vagy rizsital)
kevés őrölt fahéj


Diós beigli

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
összes 6745131,8
373,4
701,6
42,2
219


Elkészítése:

A Xilovitból vízzel szirupot főzünk, ezt kevés fahéjjal, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és beletéve a darált mákot, a mazsolát, sűrű máktölteléket készítünk és kihűtjük. Ezután a tejet felforraljuk, citromhéjjal, fahéjjal ízesítjük, beletéve a darált diót, a megmosott mazsolát, sűrű töltelékké főzzük és lehűtjük.

A tésztát kb fél cm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztára terítjük szét a tölteléket. Ezután nem túl szorosan felsodorjuk.

Vékonyan megolajozott sütőlemezre helyezzük.1 egész tojást és 1 tojássárgáját összekeverünk, és ezzel megkenve 30 percig pihentetjük hideg helyen, majd ismét megkenjük, még egyszer 30 percre pihentetjük hideg helyen.

Előmelegített sütőben középhőmérsékleten, sütjük meg. A sütőből kivéve legalább 30 percig hagyjuk merevedni, csak ezután szeleteljük. Vaníliás Xilovittal meghintjük.




Almás-répás golyó

Hozzávalók:

5 bögre darált keksz (cukormentes)
Fél bögre
Xilovit (por)
5 db alma
3 db sárgarépa
1/2 kiskanál fahéj
1/2 kiskanál vanília aroma
1 evőkanál Nopal por
Kókuszreszelék

Az almát és a répát lereszeljük, és a többi hozzávalóval egy tálba tesszük.
Jól összedolgozzuk, majd 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a keksz felvegye a nedvességet.
Golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Fogyasztás előtt hűtőben tároljuk.


A megadott mennyiségekből kb. 21 darab almás-répás golyó készül.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 adag
245
5,1
4,3
45,8
3,5
0
összes (21) 5154107,3
91,2
963,8
73,6
0

 

 



Gesztenyés tekercs

Hozzávalók:

Tészta
25 dkg keksz (cukormentes)
18 dkg bio növényi margarin
8 dkg
Xilovit (por vagy kristály)
1 evőkanál kókuszreszelék
2 kiskanál karob por

Krém
25 dkg bio gesztenyepüré
12 dkg bio növényi margarin
10 dkg
Xilovit (por vagy kristály)
1 kiskanál kókuszreszelék

Díszítés
10 dkg karob máz

A kekszet ledaráljuk, majd a margarinnal, a
Xilovittal, a kókuszreszelékkel és a karob porral nyújtható tésztává gyúrjuk.
A krémhez valókat habosra keverjük.
Két fólia között kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a gesztenyés krémmel.
Feltekerjük és 2-3 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Karob csokoládét olvasztunk és bevonjuk vele a hideg tekercs tetejét, majd ismét hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt szeleteljük (kb. 10 szelet)

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
444,2
3,9
22,5
55,9
2,9
1,5
összes (10 szelet) 444239,9
225,9
559,1
29,7
15

 

 


Bonbonok sárgaborsó lisztből

Hozzávalók:

35 dkg vaj
35 dkg sárgaborsó liszt
10 dkg
Xilovit (por)

Egy vastag aljú edényben megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk az átszitált sárgaborsó
lisztet, és kis lángon kb.15 percig állandóan kevergetve pirítjuk.
A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd belekeverjük a
Xilovitot.
Diónyi golyókat formálunk belőle.
Tetejüket díszíthetjük dióval, mandulával vagy kókuszreszelékkel, de ezek nélkül is nagyon finom.
Hűtőszekrényben teljesen hidegre hűtjük.


A recept mennyiségei alapján kb. 21 db bonbont készíthetünk.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 bonbon
193,2
4,6
13,5
12,9
2,7
38,3
összes (21) 405996,6
284,6
271,9
57,5
805

 

 

Holdacska

Hozzávalók:

25 dkg túró
25 dkg margarin pl.Alsan)
10 dkg teljeskiőrlésű liszt
15 dkg sima liszt
1 evőkanál Nopal por
Pici só
Szilvalekvár

A túrót, rámát, teljes kiőrlésű lisztet, sima lisztet, Nopalt, pici sóval összegyúrjuk.
A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, az egyik felébe
lekvárt teszünk, összehajtjuk, és a szeletek szélét megnyomkodjuk.
Sütőlapra tesszük. Közepes lángon sütjük.
A kész holdacskákat
Xilovit porban megforgatjuk.

Kb. 21 Holdacska készül.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 Holdacska
127,2
3,4
7,5
11,1
0,8
2,6
összes (21) 267372,4
159,1
233,8
17,1
55

 

 

 

Mákos palacsinta

Hozzávalók:

30 dkg tönköly liszt (fehér)
Pici só
1 evőkanál
Xilovit (por)
3 evőkanál olaj
Víz
1 csomag sütőpor
1/2 kiskanál kurkuma

Töltelékhez: mák,
Xilovit (por), tej

A lisztet, sót, sütőport,
Xilovitot, kurkumát összekeverjük annyi vízzel, hogy tejszín sűrűségű
tésztát kapjunk. Ezután az olajat jól elkeverjük benne. Fél órát pihentetjük.
Teflon palacsintasütőben sütjük.

Töltelék:
A mákot
Xilovottal, kevés tejjel eldolgozzuk és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük.
A palacsintákat megtöltjük vele, feltekerjük, és a tetejét megszórjuk
Xilovitot.
Így kb. 13 palacsintát kapunk.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 palacsinta
190,9
6,6
7,3
0,8
2,6
0,3
összes (13) 248285,9
95,6
309,1
34,3
5

 

 

 


Alma zabpehellyel

Hozzávalók:

4 db alma
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg vaj
1 dl zabpehely
1 dl liszt
1 evőkanál
Xilovit (kristály vagy por)
2 dl tej (vagy rizsital)
1 dl tejszín (vagy rizskrém)

Vékonyan kivajazott jénai tálba tesszük a meghámozott almákat, megszórjuk fahéjjal.
Gőz fölött sűrűre kavarjuk a zabpelyhet, a lisztet, a vajat, és a
Xilovitot a tejjel.
Mikor elég sűrű, az almákra öntjük, majd betesszük a sütőbe.
Akkor kész ha a teteje megbarnul és az almák megpuhultak.
Hidegen tejszínhabbal tálaljuk.

Kb. 7 szeletre oszthatjuk.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
312,8
5,6
17,7
31,7
5,2
49,8
összes (7) 219039,7
124,3
222,4
36,6
349

 

 

 

 

Kókuszcsemege

Hozzávalók:

10 dkg
Xilovit (por)
2 evőkanál méz
Fél dl víz
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál Karob por
4 dkg vaj

A
Xilovitból, a mézből és a vízből sűrű szirupot főzünk. A tűzről levéve hozzákeverjük a
kókuszt, és kettévesszük. Egyik felébe belekeverjük a karob-port , hozzáadunk 2-2 dkg vajat.
Xilovitos deszkán kisodorjuk mindkét cipót, majd egymásra tesszük a lapokat és feltekerjük.
Megfagyasztjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. (Kb. 21 szelet)

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
95,7
0,6
7,4
6,9
2,8
4,3
összes (21) 201113
156,2
146,6
58,9
92

 

 

 

Almaszalámi

Hozzávalók:

25 dkg reszelt alma
10 dkg
Xilovit (por)
3 dkg vaj
5 dkg dió
5 dkg mazsola
1 púpos evőkanál Karob-por
5 dkg
Xilovit (por)
Késhegynyi fahéj

A reszelt almát a
Xilovittal puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a karob-port,
mazsolát és lassú tűzön vagy gőz felett sűrűre főzzük.
Gyúródeszkára fóliát terítünk, rászórjuk a
Xilovitot, ráterítjük a félig kihűlt masszát és a
fólia segítségével rudat formálunk. Betesszük a hűtőbe és kihűtve, felszeletelve tálaljuk. (Kb. 13 szelet)

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
90
0,9
4,1
12,4
1,4
5,3
összes (13) 117112,5
53,6
161,3
18,7
69

 

 



Mogyoró golyó

Hozzávalók:

10 dkg tisztított földimogyoró
10 dkg mazsola
1 dl
Xilovit (por)
1 dl víz
2,5 dkg vaj

Őröljük össze a mogyorót és a vajban finoman pirítsuk meg.
Daráljuk le a mazsolát, keverjük hozzá a mogyorót és az előzőleg feloldott
Xilovitszirupot.
Főzzük, míg sűrű nem lesz  és ezután gyúrjunk golyókat belőle (kb. 13 golyó)


Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 golyó
99,7
2,2
5,3
10,1
0,9
4,4
összes (13) 129728,9
69,4
132,4
12,8
58

 

 

 



Töltött zabpehely golyók

Hozzávalók:

20 dkg liszt
20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
10 dkg
Xilovit (por)
2 dl mazsola
2 dl dió
Tej (vagy rizsital)
Sütőpor

Keverjük össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport.
Meleg  tejben oldjuk fel a
Xilovitot és a vajat, és dolgozzuk össze a tésztát masszává.
Formáljunk golyókat és a közepébe tehetünk egy darabka gyümölcsöt.
Darabonként kisüthető. Beleforgathatjuk
Xilovitba.
Kb. 21 darab.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 golyó
163,3
3,7
7,3
20,1
2,2
11,3
összes (21) 343178,2
154,7
422,1
46,5
238

 

 



Kevert tészta

Hozzávalók:

20 dkg
Xilovit (kristály vagy por)
25 dkg liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej (vagy rizsital)
1 csomag sütőpor
1 evőkanál Karobpor
1 evőkanál Nopal por
1 dkg mogyoró (darált)
lekvár

A
Xilovitot a vajjal és a tejjel együtt keverjük, majd beletesszük a lisztet, sütőport, karobport, Nopal port, mogyorót és tovább keverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
Forró sütőben, kis lángon sütjük. Magában felszeletelve tálaljuk vagy lekvárral  megkenhetjük. Kb. 19 szelet.

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
105,4
2,2
2,8
17,8
0,9
6,7
összes (19) 200442,3
53,4
339,7
17,7
128

 



"Ananászpuding"

Hozzávalók:

1 doboz ananászkonzerv (kb. 40 dkg)
3 evőkanál sárgabaracklekvár
2 evőkanál kukoricakeményítő
12 dkg vaj vagy margarin
12 dkg
Xilovit (kristály vagy por)
12 dkg liszt
fél csomag sütőpor
3 tojás
1 narancs reszelt héja
olaj a sütőformához

Előkészítés
Egy 1,5 literes űrtartalmú tűzálló formát kikenünk olajjal, az ananászt lecsepegtetjük, és a leve egy részét félretesszük. A maradék ananász levét, az ananászt és a lekvárt óvatosan felforrósítjuk.
A keményítőt simára keverjük egy kevés szafttal, és belekeverjük a lekvárba, majd kis lángon addig keverjük, míg a massza besűrűsödik. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd  a sütőformába töltjük.

A vajat kézmelegre melegítjük és simára keverjük a
Xilovittal, narancshéjjal és a tojásokkal.
Ezután a sütőport összekeverjük az átszitált liszttel, belekeverjük a masszába, majd a masszát a kihűlt ananászpudingra öntjük.
Előmelegített sütőben 190 fokon 40 percig sütjük. A sütés vége felé letakarjuk sütőpapírral nehogy túlságosan megbarnuljon a teteje. Egy kicsit hűtjük, majd kiborítjuk a formából.
Melegen és hidegen egyaránt nagyon ízletes csemege.
(Kb. 13 szelet)

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
196,5
2,6
9
25,5
0,7
63
összes (13) 255534
117,8
331,8
9,7
816

 



Meggyes szelet

Hozzávalók:

5 tojás
20 dkg margarin (bio)
30 dkg liszt
30 dkg
Xilovit (por vagy kristály)
fél vaníliarúd
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja
400 g magozott meggy

A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 150 g apránként hozzáadott
Xilovittal krém keménységű habbá verjük.
A maradék 150 g
Xilovitot és a belekapart vaníliát habosra keverjük a margarinnal, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal, végül a reszelt citromhéjjal.
Lazán a masszához keverjük a tojáshab egyharmadát, majd több részletben a maradékot és a lisztet úgy, hogy a lisztet mindig a hab tetejére szitáljuk. Tepsibe simítjuk, tetejét sűrűn kirakjuk meggyel, majd középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk, de ügyeljünk rá, hogy átsüljön. (tűpróba)
Tepsiben hagyjuk kihűlni, azután sütőpapírral együtt a vágólapra emeljük és rombusz-formára vágva kínáljuk. Tálaláskor megszórjuk
Xilovittal.
(Kb. 21 szelet)

Tápértékenergia (kcal)
fehérje (g)
zsír (g)
szénhidrát (g)
rost (g)
koleszterin (mg)
1 szelet
161,9
3,2
6,6
21,6
0,8
43,3
összes (21) 340068,2
139,9
455,3
17,9
910

 

forrás:xilovit.hu

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.