Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ »Rendben

Gyógynövény lexikon

Leírások forrásai:nepgyogyaszat.hu,balintcseppek.hu,bioextra.hu

ALGÁK (Spirulina platensis – Chlorella vulgaris - Lithotamnium calcareum)

   A Spirulina platensis és a Chlorella vulgaris mikroalgák, a Lithotamnium calcareum pedig egy kalciumot tartalmazó makroalga.
Milyen pozitív hatásai vannak a mikroalgáknak?
   A mikroalgák, ahogyan a nevük is mutatja, az algákhoz tartoznak és a tengeri algákkal ellentétben az édesvizekben nőnek. Legtöbbször 1 milliméternél is kisebbek, a szabad vízben mozognak, lebegnek. A mikroalgák a legősibb fotoszintetizáló organizmusok közé tartoznak. A Spirulina platensis, a Chlorella vulgaris és a Lithothamnium calcareum a legtáplálóbb és a legegészségesebb algák.
   Hihetetlen méregtelenítő képessége tette ismertté ezt a parányi, de igen jelentős algát. Összegyűjti és kivezeti a nehézfémeket és méreganyagokat a szervezetből, amelyek nap mint nap bekerülnek szervezetünkbe a levegővel, vízzel és különféle élelmiszerekkel. Ezt nemcsak a bélrendszerben, hanem a vérkeringésben, sőt a szervezet zsírszöveteiben is véghezviszi. Ezen tulajdonságát rendkívül koncentrált klorofill- és pigment-tartalmának köszönheti. Ezen felül rendelkezik az egyedülálló CGF faktorral is. Ez egy olyan anyag, amely laboratóriumi körülmények között már bizonyítottan vissza tudta szorítani a  tumorok fejlődését.
   Erősíti az immunrendszert, fokozza a sebgyógyulást, szabályozza a bélműködést, gondoskodik a bélflóra egyensúlyáról és segíti a máj működését.  A 4%-os klorofill-tartalmával az eddig ismert legmagasabb klorofill-koncentrációt tartalmazó növény. (A klorofillok az egyik legjobb zsírégető anyagok).
   A chlorella tartalmaz:

 • teljes értékű növényi fehérjét az összes aminosavval, többek között mind a 8 féle alapvető aminosavat
 • ásványi anyagokat és alapvető nyomelemeket, pl.: magnézium, kalcium, mangán, vas, cink, kálium
 • számos vitamint: niacin, C-, E-,  B-vitaminok - ezen belül B12-t aktív formában - pantoténsavat, folsavat
 • 4% klorofillt, amelynek köszönhetően utánozhatatlan mértékben tudja a szervezetet méregteleníteni azáltal, hogy megköti és kiviszi a szervezetből a nehézfémeket, mint a higanyt, ólmot és más, táplálkozás és lélegzés útján bekerülő mérgező anyagokat
 • antioxidánsokat, polifenolt és sok más gyógyászati szempontból hatékony összetevőt
 • telítetlen zsírsavakat mint a linolén- és linolsav

   Spirulina Platensis

   Az egyik legalapvetőbb és legvitamindúsabb élelmiszer a tudomány mai állása szerint. Spirál formájú, kékeszöld algafajta. Fejlettségi szintjét tekintve közelebb áll a baktériumokhoz, mint a többi algához. Sokak csak parányi zöld erőműként emlegetik. Tápanyagsűrűségét egyetlen más emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer sem múlja felül. Egészségünk számára szükséges anyagok sokaságát tartalmazza és mindezt az emberi szervezet számára hihetetlenül kiegyensúlyozott arányban. A Spirulina támogatja az anyagcserét, aktiválja a szervezet védekező erejét. A Spirulina hatását egyszerű módon is leírhatjuk, a test túlsavasodása ellen dolgozik.
  Kimagasló tulajdonsága phycocyanin tartalma, annak is a biológiailag magas hasznosulása. Ennek, az egészségre oly támogató összetevőjének köszönhető, hogy nagyszerű hatása van fertőzések, gyulladások esetén, sőt a rák kialakulásával kapcsolatban is.
   Kimagasló az ellenálló- és az alkalmazkodó-képessége is. Napfényre és 15-20%-os sótartalmú vízre van szüksége, ami egy igen savas (PH 8-11) környezet, mégis életben marad, sőt ezen környezetben osztódással szaporodik. Megfelelő körülmények között már akár 3 nap alatt is képes megduplázni biomasszáját, ennek köszönhetően igen jól termeszthető.

  A Spirulina tartalmaz:

 • nagy mennyiségű növényi fehérjét (60-70%), amelyet az állati eredetű fehérjével szemben szerveztünk rendkívül jól képes hasznosítani és tartós fogyasztása sem terheli meg a szervezetet sejtfalának köszönhetően
 • nagy mennyiségű klorofillt, ez köti meg és szállítja a növényi sejtekben az oxigént
 • phycocyanidot, ez közvetlenül sejtszinten hatva segíti elő a növekedést
 • jelentős mennyiségben B-vitaminokat, vasat, különböző esszenciális zsírsavakat és aminosavakat, amelyek a sejtek anyagcseréjét előnyösen befolyásolják. Vashiányban és vashiányos vérszegénységben is előnyös, mert a vasat szerves kötésű, komplex formában tartalmazza.
 • phenylethylamint (PEA), amely a szellemi teljesítőképességet fokozza és javítja hangulatunkat
 • karotinokat, elsősorban bétakarotint, ami az immunrendszert élénkíti (a Spirulina a sárgarépánál tízszer nagyobb koncentrációban tartalmaz béta-karotint)
 • telítetlen zsírsavakat és lipideket
 • vitaminokat és enzimeket
 • muco- és poliszacharidokat

  Tartalmaz továbbá egy sor, a szervezet számára nélkülözhetetlen makro-, illetve nyomelemet, többek között kalciumot, nátriumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént. Különösen jó jód- és káliumforrás. (Pajzsmirigyzavarban szenvedők, jód tartalma miatt, beállított gyógyszerszedés vagy orvosi felügyelet mellett szedhetik.)

   A Spirulina összetevői:

Több 100 pótolhatatlan biológiailag aktív anyagot tartalmaz.

   1. Proteinek - fehérjék, részarányuk eléri a 60-70%-ot. Könnyen beépülnek (65-80%), a sejtek fő építőanyaga. A fehérjehiány fáradtságot, étvágytalanságot, növéskéslekedést és a vízegyensúly felborulását okozza.

   2. 18 aminosav, köztük 8 pótolhatatlan.

   3. Vitaminok: B1-, B2-, B5-, B6-, B9-, B12-, A-, E-, C-, P és mások.

   4. Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. A króm a perifériás idegrendszer számára nagyon hasznos. A vanádium részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében, a krómmal együtt javítja az inzulin-anyagcserét, serkenti az inzulin termelését. A szelén sorvasztja a ráksejteket, lassítja az öregedést.

   5. Nukleinsavak (DNS és RNS), amelyek a legfontosabb funkciókat töltik be a genetikai információ tárolásában és átadásában.

   6. Klorofill - a szerves vas forrása. Zöld vérnek is nevezik. Méregtelenítő hatással rendelkezik, megtisztítja a vért az ártalmas anyagoktól és a salakoktól.

   7. Enzimek - serkentik a bőr anyagcseréjét és a sebek gyógyulását, feltétlenül szükségesek az emésztéshez, az agy működéséhez, a szervek és a szövetek regenerációjához. Minden szerv és szövet rendelkezik saját enzimkombinációval, mert minden egyes enzim csak egy biokémiai folyamatot aktivál. Az enzimek nagyon hőérzékenyek és magas hőmérsékleten bomlásnak indulnak. Emiatt ahhoz, hogy a szervezet elegendő enzimmennyiséghez jusson, nyers élelmiszereket kell fogyasztani.

   8. Többszörösen telítetlen zsírsavak - köztük a gammalinolénsav, amelyet az Omega-6 típusú savakhoz sorolnak. Csökkenti a magas vérnyomást, részt vesz a zsír anyagcseréjében, serkenti a sejtek szaporodását, erősíti az immunrendszert, megelőzi a gyulladásos folyamatokat és a szív- és érbetegségeket.

  9. A Q10-hez hasonló koenzim az ételből energiát nyer és elosztja azt a szervezet minden egyes sejtjében.

   A Spirulina rendkívül széles hatásterülettel rendelkezik:

 1. Normalizálja a bélflórát; antibakteriális hatással bír.

 2. Csökkenti a magas vérnyomást.

 3. Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.

 4. Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.

 5. Erősíti az immunrendszer működését, különösen a makrofágok stimulálása révén, amelyek segítik a hulladékok eltávolítását a szervezetből; antigéneket tartalmaz, amelyek az AIDS ellen küzdenek.

 6. Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.

 7. Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását./meddőség/

 8. Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.

 9. Segít a szervezet pH-ját lúgossá tenni.

10. Könnyen emészthető vas forrása.

   A Spirulina sok értékes tápanyag természetes forrása és ezáltal megmutatkozik nagy vitális anyag tartalma is. A Spirulina tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, esszenciális zsírsavat, 50-60%-os kiváló minőségű növényi fehérjét, Béta-karotint, számos vitamint, különösen B12-t, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. A Spirulinában kétszer annyi növényi olaj van, mint a szójababban és 14-szer annyi Béta-karotin, mint a sárgarépában. A Spirulina támogatja az anyagcserét, aktiválja a szervezet védekező erejét, de hatását egyszerű módon is leírhatjuk, a test túlsavasodása ellen dolgozik.

   Lithotamnium calcareum - az építőmester

   Nyugat-Európa magas ásványtartalmú, kristálytiszta vizeiben honos. Összetételének 34 %-át tiszta, természetes, szerves kalcium képzi, mely testünk számára a legfontosabb ásvány. A kalcium nélkülözhetetlen csontjaink, fogaink, körmeink és hajunk újraképződéséhez. Tudományos kutatások igazolják, hogy a Lithotamnium természetes kalciuma - a vegyileg előállítottal szemben- magas arányban képes beépülni, sőt ennek hatékonysága bizonyos százalék Spirulina hozzáadásával még tovább fokozódik. Így válik a Lithotamnium csontjaink és fogaink leghatékonyabb kalciumforrásává.
   A Spirulina, Chlorella és a Lithotamnium végtelenül fontos az egészséges, teljes értékű táplálkozáshoz. Szépségünk, vitalitásunk és életkedvünk fenntartásához való hozzájárulásuk nem varázslat, hanem komplex összetételükön alapszik. Folyamatos fogyasztásukkal elkerüljük és megelőzzük a hiányállapotokat és az ezekből eredő megbetegedéseket. A mindennapi életben, a munkában, de főként a szervezetünket érő terhelő környezeti hatásokkal szemben segítenek számunkra a mikro-algákban fellelhető létfontosságú anyagok, hogy egészségünket és vitalitásunkat megtarthassuk egészen idős korunkig.

***************************************************************************

BÚZACSÍRA (Tricitum aestivum)

A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyagtartalmának köszönhető. A daganatos, és szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.

  A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon bővelkedik ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében. Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok? Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.
Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi szervezetben.  Az oldal alján található táblázat szemlélteti, hogy a búzacsíra gazdag E-vitamin, folsav, foszfor, kálium, magnézium, cink és B-vitamin forrás. Méltán nevezhető szív- és csontvédő, rákmegelőző tápláléknak.
  
   Testünk nap mint nap előállít olyan káros oxigén molekulát un. szabad gyököt, amelynek egy elektronja elvész. Ennek eredményeként ezek a molekulák képesek a testen végigcikázni és felvenni egy extra elektront, bárhol, ahol a szervezetben rábukkannak.
Az elektronvadászat során a véráramban vándorló koleszterin molekulát károsítva az érfal rugalmasságát megváltoztatják. A merev artériafal kialakulása az első lépés a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. Egy 31000 személyen végzett amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy a megnövelt búzacsíra fogyasztás csökkentia szabadgyök-képződést, ezáltal a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
   Egy másik amerikai vizsgálat arról számol be, hogy azok a magas vérkoleszterin szinttel rendelkező személyek, akiknek napi 20 g búzacsírát adagoltak, három hónap elteltével 7%-ban csökkent a koleszterin szintjük. A kedvező változás a búzacsíra kiemelkedően magas E- vitamin tartalmának köszönhető.

 

Összetevők  100 g-ban

Energia

 341          kcal

Kálium

 837          mg

Kalcium

  69           mg

Magnézium

 250          mg

Cink

    6          mg

Króm

   18         microg

B1-vitamin

1350         microg

B2-vitamin

  660         microg

B6-vitamin

1200         microg

E-vitamin

11,7          mg

Folsav

 520          microg

Biotin

  17          microg

*************************************************************************************************************************

Chlorella alga

A chlorella egy smaragdzöld színű algafajta.
Az algák egyszerű felépítésű, elsősorban vízben élő növények. Könnyen emészthető, tökéletes összetételű tápanyagok. Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. Különösen a jód- és káliumtartalmuk magas.

A chlorellában nagy mennyiségben található klorofil, mely dezodoráló, regeneráló és baktériumellenes szer. Elsősorban Japánban és Thaiföldön alkalmazzák előszeretettel. Napjainkban a felhasználása jelentősen megnövekedett hazánkban is, mert a szennyezett és stresszes életvitel hatására az emberi szervezet több betegségnek van kitéve. A Chlorella a vitaminok tárháza. Legmagasabb arányban a B-vitaminok vannak jelen, de előfordul még C-, valamint E vitamin is. Ezek az anyagok stimulálják a vörös vérsejtek termelődését, mely javítja a szövetek oxigénellátottságát, valamint az anyagcsere folyamatokat. Nagyobb koncentrációban tartalmaz biológiailag kötött ásványi anyagokat, mint például foszfor, kálium, magnézium és kalcium. Magas rosttartalma magához vonzza a belekben található nehézfémeket, így méregteleníti a szervezetet.
A fentebb említett vitaminok mellett tartalmaz még A-vitamint és linolénsavat.
Mivel teljes értékű fehérjéket tartalmaz, így a vegetáriánusok az aminosavak pótlására könnyen beilleszthetik étrendjükbe.

Figyelem!
Akik pajzsmirigy betegségben szenvednek, kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát!

***********************************************************************************************************

CSALÁN (Urticae dioica)

A nagy csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti.
Levele vitamin (A-provitamin és K-vitamin) és ásványi anyag forrás, enyhén antibiotikus. Gyökere csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét és a prosztatatúltengés okozta panaszokat.

    Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére.

    Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkő-képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (vasat) tartalmaz.

    Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (övsömör).

    Sok A-provitamint és K-vitamint tartalmaznak, de ezek az anyagok vízzel nem vonhatók ki. Az iparban a levélzöld (klorofill) előállításának egyik nyersanyaga. A klorofill és származékai szagtalanító, fertőtlenítő, hámosító készítmények alkotórészei a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban egyaránt.

 **************************************************************************************************************************

DIÓ (Juglans regia)

   Egy mértékadó kaliforniai vizsgálat szerint a dióolajban van: Telített zsírsav10 %, egyszeresen telítetlen zsírsav14 %, többszörösen telítetlen zsírsav 76 %. Koleszterin nincs a dióolajban, fitoszterol 0,07 %.
100 g dióolajban 32 mg E-vitamin van,A-, és B-vitamin tartalma is jelentős. Az E-vitamin nemcsak az emberre hat, hanem magára dióolajra is, mivel avasodását késlelteti. A dióolaj ásványi anyagai közül a jódtartalmát szokták kiemelni.

   Általában a zsíroknak, olajoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását azon szokták lemérni, hogy összetételükben milyen arányú a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya, és amennyiben ez minél nagyobb, a vizsgált olaj annál egészségesebb. Ebből a szempontból a dióolaj kiemelkedő jelentőségű, igen egészséges.
   A többszörösen telítetlen zsírsavakat Omega-6 és Omega-3 típusúakra szokták osztani, a dió olajsavai az Omega-3 típusba tartoznak. Táplálkozástudománnyal foglalkozók az emberi szervezetbe jutó többszörösen telítetlen zsírsavak legkedvezőbb arányát úgy állapították meg, hogy az Omega-6 és az Omega-3 típusúak aránya 4:1 legyen.
   A legtöbb növényi olaj többszörösen telítetlen zsírsavai zömében Omega-6 típusúak. Amerikai vizsgálatok szerint (európai vizsgálatokat nem ismerek) az amerikai étkezésben használt növényi olajokban az Omega-6 és az Omega-3 típusú többszörösen telítetlen zsírsavak aránya 14:1 - 20:1.
   A dióolaj tehát kiválóan alkalmas a fenti arányok megváltoztatására, ha más növényi olajokkal egy időben, vagy váltakozva használjuk. Kiváló egészségforrás, feljavítja más növényi olajok egészségvédő hatását! Egészségi szempontból ez a dióolaj fő értéke.

Ha más növényi olajokkal hasonlítjuk össze a dióolajat, az összehasonlítás egyértelműen a dióolaj javára dől el, ha a növényi olaj ízét, vagy akár egészségességét nézzük. Még a kiemelkedően egészségesnek tartott, ritkasága miatt igen drága marokkói argán-dió olajnál is kb. 10 % ponttal nagyobb arányban tartalmaz a dióolaj telítetlen és többszörösen telítetlen olajsavakat.
A különböző növényi olajok olajsav összetétele

Növényi olaj

Többszörösen telítetlen

zsírsav

Egyszeresen telítetlen

zsírsav

Telített

 zsírsav

Dióolaj

76

14

10

Kukoricaolaj

59

26

14

Földimogyoróolaj

38

39

23

Repceolaj

31

58

11

Szőlőmagolaj

78

11

11

Szójaolaj

64

21

15

Búzacsíraolaj

61

27

12

Olivaolaj

09

76

15

Napraforgóolaj

66

23

11

Nagy olajtartalmú napraforgó       

09

83

08

A dióolaj jellemzése

Világossárga, halvány zöldessárga, vagy aranysárga színű, kellemes dióaromájú (illatú és ízű) olaj. Ízlésünknek megfelelően egyaránt jellemezhetjük gazdag vagy egyszerű ízűnek. Intenzív, jellemző illatú.  Hűtőben tartsuk, vagy gyorsan használjuk el, mert könnyen oxidálódik, vagyis avasodik! Nemcsak a hőmérséklet, a fény is avasítja a dióolajat. Sötétben kell tartani.

A dióolaj és az étkezési kultúra

A dióolaj-fogyasztás az étkezési kultúra magasabb szintje. Fogyasztásának a franciák a mesterei, a francia konyhára jellemzőek a dióolajjal készült saláták, ételek. Ők nemcsak hidegen, salátákhoz, hanem sütéshez is használták, és vaj helyett is használták. Francia diótermelő vidékeken sokkal több dióolajat használtak a konyhában, mint egyéb növényi olajokat, a konyhában felhasznált zsiradék egyaránt volt disznózsír és dióolaj. A dióolajnak jellegzetes dió íze van. Ezért fűszernek is tekinthető, ami igen sok étel ízét javítja.A dióolaj íze jól illik a kéksajtokhoz, gombákhoz is.

A dióolaj gyógyászati használata

Leginkább gyógykrémek alapanyagaként használatos a gyógyszeriparban, magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású.

Egy francia szakvélemény szerint a dióolaj ergoszterol-tartalma (ami a szervezetben a D-vitamin képzésének egyik előzetes alakja) jó hatású a bőrre, öregedését késlelteti. Ha ajkunk kirepedezik, ne keressünk gyógy-, vagy kozmetikai krémet, ha van otthon kevés dióolajunk, ajkunkat azzal kenjük be! Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot, és egészséges a bőrnek. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.

   A dióolajnak kifejezett gombaölő hatása van. A dióolajjal készült gyógykrémek és kozmetikai készítmények kedvező többlethatása a bőrön a gomba elleni védelem, tehát egy bizonyos fertőtlenítés, a gombafertőzés megelőzése vagy kezdődő gombafertőzés leállítása. Ezért szappanok, samponok, napozókrémek adalékanyaga is. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazzák.

És mikor masszírozhatunk dióolajjal?
Ha páciensünk bőre sebes. Vagy ha egyéb bőrproblémái vannak. Vagy ha száraz, normál vagy zsíros bőre van. Mert mindre jó. Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is.

A dióolaj linolsav-tartalmának immunrendszer-erősítő hatást tulajdonítanak, ahogy a németek mondják, lendületet ad a hormonháztartásnak. Belélegezve aromaterápiára is jó. A dióbélegészségmegőrző, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása fokozottan érvényesül a dióolajban. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, a trombózisveszélyt. Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak a dióolajnak, valamintlázcsillapító hatást is.

*************************************************************************************************************************

Erdei fenyő - Pinus sylvestris L.

Az erdei fenyő (Pinus sylvestris L.) eurázsiai eredetű hazánkban is honos faj. Tartós levélzete miatt az utóbbi években mint karácsonyfa is ismeretes. Tűlevelei duplán helyezkednek el és 4-7cm hosszúságúak. A fa általában laza lombozatú és magasra növő. Az erdei fenyő az európai népek hagyományos orvoslásában a múlt században komoly szerepet töltött be, de az iparnak is fontos nyersanyagot szolgáltatott (terpentinolaj, gyanta).

A népgyógyászatban a késő tavasszal gyűjtött fiatal, kb. 4-5 cm-es hajtásokból, rügyekből készített teát elsősorban légúti megbetegedések, légcső és hörghurut gyógyítására használták. Az erdei fenyő kérgébe vájt bemetszésekből kicsorgó balzsam 15-30 %-ban tartalmaz illóolajat, amelynek felhasználása az európai fitoterápiában egyre elterjedtebb. Az illóolaj főbb komponensei az alfa-pinén (50- 70%), borneol, bornilacetát. Az illóolajat (Aetheroleum pini sylvestris) a keringést fokozó és tonizáló hatása miatt széles körben használják önállóan vagy más hasonló terápiás hatású illóolajokkal kombinálva (például a rozmaring illóolajjal) reumatikus jellegű izületi gyulladások, mozgásszervi panaszok kezelésére masszázskrémek, fürdőadalékok formájában.

Medgyesi JózsefMiklós

*************************************************************************************************************************

FEKETEBORS (Piper nigrum)

  A fekete bors  egy trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza meg csonthéjas termését. A fekete bors néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. A fekete bors a legcsípősebb borsfajta. Évezredek óta az emberiség egyik kedvelt fűszernövénye. Az örőlt ill. egész szemes bors ill. magjából nyert olaja élénkítően hat a vérkeringésre, ösztönzi a vörösvértestek működését, segít a vérszegénység megszüntetésében.
Fokozza az izmok vérellátását. Meghűléses megbetegedések ellen is kiváló. Az emésztőrendszer működésében is nagy segítő, serkenti azt, továbbá normalizálja a renyhe bélmozgást, étvágygerjesztő, szabályozza a bélgáz képződését, csökkenti a belek görcsös állapotát, a gyomorégést és a hányingert. Megszüntetia hasmenést, hatékonyan hat a veseműködésre is.
   Külsőleg az olaj a  bőrre kenve csökkentheti az izmok fájdalmait, az izmok merevségét. (pl. elfeküdt nyak-váll). Csökkenti az ízületi gyulladást. Kiváló rándulásokra, sportsérülésekre, reumára.
   A fekete bors további érdekessége, hogy elevenebbé, bátrabbá, merészebbé teszi az embert. Segíti a lámpaláz leküzdését, ösztönzi a tetterőt, magabiztosságot ad.

A feketebors olaja csípős hatású a szájban, étkezés közben kell bevenni és víz fogyasztása ajánlott utána!

Külső alkalmazása előtt végezzen bőrpróbát, mert némely esetben irritálhatja a bőrt. Arcra ne kenje!
Várandós és szoptatós kismamák nem alkalmazhatják!
A bors illóolajat, piperidin és piperin alkaloidákat tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik. A terpének közül pinén, szabinén, limonén, kariofillén, és linalool található benne.

Összefoglalva:

 • eloszlatja a fájdalmakat, oldja az izomgörcsöket
 • serkenti az étvágyat az emésztést
 • kiegyensúlyozza a bélmozgást és eloszlatja a bélgázt
 • az egész szervezet működését élénkíti, ösztönzi a vérkeringést
 • lázcsillapító és fertőtlenítő

  Klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a bors jelenléte az emésztőrendszerben az egyéb tápanyagok fokozottabb felszívódását teszi lehetővé.

***************************************************************************************************************************

Fügekaktusz (Opuntia ficus-indica)

A fügekaktusz a kaktuszfélék (Cacteceae) családjába tartozó pozsgás növény, melynek őshazája Mexikó. Az őslakosok már több ezer éve fogyasztották a fügekaktuszt. A növény terjedését nagymértékben elősegítette, hogy a 16. század legelején a hajósok a skorbut ellen használták fel a növényt. Az intenzív terjedés következtében jelenleg a fügekaktusz a Földközi-tenger partvidékének egyik legjellegzetesebb alkotóeleme lett.
A fügekaktusznak a felhasználása igen változatos, a mexikói őslakosok jobb híján lekvárokat, leveseket, savanyúságokat készítettek belőle, mivel a száraz területeken más növény nem tudott elterjedni. Jelenleg a fügekaktusz termését gyümölcsként, a pozsgás hajtásait pedig, a tövisek eltávolítása után megfőzve zöldségként fogyasztják. Nem csak az élelmiszeriparban és a gyógyászatban kedvelt növény a fügekaktusz, de a kozmetikai iparban is igen jelentős, mivel ezen a növényen él a bíbortetű, melyet vörös festékanyagként használnak fel.

Hatóanyagai:
A fügekaktusz gazdag glükózban, fruktózban és cellulózban, fehérjékben és ásványi anyagokban. A legfontosabb hatóanyagai azonban a flavonoidok, melyek egészségjavító tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek mellett tartalmaz még béta-karotint és vitaminokat. Vitaminok közül jelentős a C-, B1-, B2-, B3-vitamin. Az ásványi anyagok közül pedig tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot és vasat is.
A nép gyógyászatban elterjedt, hogy a fügekaktuszt vágások és horzsolások kezelésére alkalmazzák. A gyógyászatban fontos tulajdonsága a fügekaktusznak, hogy erős antioxidáns hatással rendelkezik, mely védi a szervezetet a szabadgyököktől, így megakadályozva az oxidatív stressz káros hatásait. A fügekaktusz szabályozza a vércukor szintet, valamint hatással van a vérnyomásra is, az által, hogy csökkenti a koleszterin és triglicerin szintet. A bélműködés és a gyomor szabályozásával javítja az emésztést és hatékony testsúlyszabályozó, mert csökkenti az étvágyat. A fügekaktusz részt vesz a vese és a kötőszöveti méregtelenítésében. A vese méregtelenítésekor csökkenti a növény a szövetek folyadék visszatartó képességét, a kötőszöveti méregtelenítéskor pedig csökkenti a cellulitisz mértékét.
Fontos tulajdonsága a növénynek, hogy az alkoholfüggőség okozta különböző gyulladásokat meggátolja.
 A fügekaktusz kivonatot felhasználó kozmetikai termékektől a bőr kisimultabb, kipihentebb lesz. A kivonatot használják még hámsérülések kezelésére és gyulladások csökkentésére is.

A fügekaktusz termése oxalát-kristályokat tartalmaz, mely enyhe, égető érzést okozhat a nyelven.

****************************************************************************************************************

GYERMEKLÁNCFŰ (Taraxacum officinale)

   A gyermekláncfüvet gyom léte miatt sokan megvetik. Néha elég nehéz meglátni, valójában mi is ez: tápértékekben gazdag növény, amelynek gyógyító képességeiről szóló hírneve több mint ezer évre nyúlik vissza.
    A gyermekláncfűsegíthet menstruáció előtti tünetek, magas vérnyomás és pangásos szívelégtelenség kezelésében. Segíthet még megelőzni az epekövet és egyéb betegségeket.
    A kínai orvosok már az ókori idők óta alkalmazták a gyermekláncfüvetmegfázás, hörghurut, tüdőgyulladás, májgyulladás, furunkulus, fekélyek, elhízás, fogfájás, viszketés és belső sérülések kezelésére. Az apróra vágott növényt dunsztkötésben mellrák gyógyítására alkalmazták. A hagyományos indiai ajurvédikus orvosok is hasonlóképpen használták.
A X. századi arab orvosok ismerték fel elsőként vizeletkiválasztást fokozó hatását.

Levele, gyökere az ókor óta keresett drog. Tejnedvét a görögök szembetegségek, szeplők gyógyításáramájfoltok kezelésére használták.
   A középkori Európában az emberek hittek a „Külső Jelek Doktrínájá"-ban - miszerint a növények külső megjelenése elárulja azok gyógyító értékeit. A tan szerint minden sárga növény a sárga epével hozható kapcsolatba, s így epegyógyszernek tekintették.

   Az orvosok gyakran írnak fel vizelethajtókat a magas vérnyomás kezelésére. A gyermekláncfű esetleg segíthet. A magas vérnyomás komoly betegség, amely szakszerű kezelést igényel.
   Egy tanulmány szerint a gyermekláncfű gátolja a hüvelyi fertőzést okozó gomba (Candida albicans) kifejlődését.

   Két német tanulmány is igazolta, hogy a gyermekláncfű megkönnyíti a zsiradékok emésztését elősegítő epekiválasztást.

   A gyermekláncfű csökkentheti a vércukorszintet is. Erre alapozva segíthet a cukorbetegség kezelésében. A cukorbetegség komoly probléma, ezért kezelése feltétlenül szakembert igényel. A gyökere cukorbetegek számára  inulin tartalma miatt cukorpótló.

Magas keserűanyag-tartalma miatt étvágygerjesztőként, emésztést serkentőként kiváló. Az epetermelést serkenti, hígítja az epét, egyben a máj munkáját könnyíti. Népgyógyászati felhasználása szerint vértisztító, „gyomorjavító" hatású, de reumatikus és ízületi gyulladások esetén is javasolt a használat. Szárított levelei vesekőoldó teakeverék alkotói.

Alkalmazása külsőleg

   Virágzatának kivonatai hidratálnak, eredményesen halványítják a szeplőket, selymesítik a bőrt.

Izom- és reumatikus fájdalmak esetén (gyógykrém formájában) oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat. Visszérkrémek egyik alkotóeleme.
Amire vigyáznunk kell!
Érzékeny személyeknél bőrkiütést okozhat.
**********************************************************************************************************************

Gyöngyhagyma (Allium ophioscordon Don.)

A gyöngyhagyma a hagymafélék családjába tartozik, a póréhagymával áll közelebbi rokonságban, nem túl régi keletű, Európa-szerte most kezd elterjedni. Apró méretű, gömbölyű, fehér hagyma, amit 25-38 mm-es átmérőjét elérve szednek fel. Előnye korai érése és nagy hozama, minden formában felhasználható, zöldhagymaként még a szára is fogyasztható. Fehér, vörös és arany színekben is termesztik, nevét a héjának csillogásáról kapta. Táp és élvezeti értéke magasabb még a lilahagymáénál is, íze gyümölcsösebb, édesebb.

Hagymanyomokat már a bronzkorbeli leletekbe is találtak, az egyiptomiak már termesztették is, sőt a piramisok építőinek étrendjében már szerepelt. Hitük szerint a növény gömbölyű alakja és réteges szerkezete a halhatatlanságot szimbolizálja. A középkorban is ajánlották az orvosok a hagymaevést fejfájás, köhögés, kígyómarás, sőt még hajhullás ellen is.
A hagyma azon kevés zöldségfélék közé tartozik, amelyek főzve is értékesek. Paracelsus (német botanikus) szerint a hagyma van olyan értékes, mint egy egész gyógyszertár. Régen, ajánlották megfázásra, szemölcs ellen, nyákoldásra, torokgyulladásra, ízületi fájdalmak és álmatlanság ellen. Baktériumölő, emésztést javító lehet. Naponta már fél fej elfogyasztása serkentheti a keringést, csökkentheti a vérnyomást és megakadályozhatja a vérrögök képződését.

Gyöngyhagyma összetevői:

Ásványi anyag tartalma: kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink. Vitamintartalma: C-, B1-, és B6 vitamin, valamint folsav és biotin. 100 g-ja 28 kalóriát tartalmaz, valamint A és C-vitaminban gazdag. Érdemes még kiemelni a közönséges hagymáénál jóval nagyobb antioxidáns hatását.
Találtak még pozitív összefüggést a csípősség és a kedvező hatások szintje között, vagyis minél csípősebb, annál jobb, ugyanis ezt a hatását kénvegyületekben gazdag illóolajának köszönheti.

Forrás:

 • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán

************************************************************************************************

HÉJNÉLKÜLI TÖKMAG (Cucurbita pepo)

 A tökféléket már vagy 10 ezer éve ismerik, Közép-Amerikából, Mexikóból származnak. A kétlaki töknek több mint 800 fajtáját termesztik, étkezési, takarmányozási célból, de van ahol edényként is használják tartósabb fajtájukat. A tök sok hasznos tulajdonsága mellett egészséges is, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő erővel bír, ezen felül vitaminokat is tartalmaz. A tökmag igen gazdag tápanyagokban, zsírja igen értékesek, merthogy 80 százalékban telítetlen növényi zsírsavakban gazdagok. A telítetlen zsírsavak bizonyítottan lassítják az érelmeszesedést, azaz ideális táplálék! A tökmag tápanyagai révén a prosztata-bántalmak kezelésében is kiemelkedő jelentőséggel bír.
Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, és néhány évtized múlva a tök egész Dél- és Közép-Európában elterjedt.
De mint PÁLFALVI Pál „Növények a csíkszent-domokosi ember- és állatgyógyászatban" Hargita megyei népi növényismereti (etnobotanikai) gyűjtésében is olvashatjuk, Az éhére fogyasztott tökmag (bélféreg) (orsógiliszta - Ascaris lumbricoides), „geleszta" ellen jó .

Teája májbetegség  és vesegyulladás alkalmával használható. Az apróra megtört, héjastól megpergelt tökmag negyed liter tejben feloldva a tehénnek a szájába töltve jót tehet, ha nem kérődzik, vagy gyomorgyulladása van.

Magyarországon a 30-as években már foglalkoztak olajtök termesztéssel. Célja elsősorban olajnyerés volt.

A tökmag mint gyógyhatású mag
Mint ismertté vált, a tökmagban és annak olajában levő hatóanyagok csökkentik, ill. megakadályozzák a férfiaknál komoly problémát okozó prosztatagyulladást és rákot.

   A prosztata megbetegedés (prosztata rák) elleni küzdelem azért került előtérbe, mivel jó néhány ország statisztikája szerint a megbetegedések száma az utóbbi 30 évben megkétszereződött. A jóindulatú prosztata daganat főként a 60-70 éves korosztály betegsége.
Legfőbb tünetei a többszöri vizelés, mely gyakran nehezen indul meg, a már későbbi fokozat, amikor egyáltalán nem képes vizelni a beteg, és így a vesék is károsodnak.
  A világon egyre több férfi halálát okozzák a prosztata megbetegedések. Az USA-ban 132 ezren, az Európai Unió országaiban 85 ezren halnak meg évente prosztata megbetegedésben.
Ez a szakemberek szerint azért különösen veszélyes betegség, mert a korai szakaszban nem okoz problémákat, ugyanakkor a különféle fentebb felsorolt tünetek jelentkezésekor rendszerint már súlyos a betegség. Magyarországon a férfiak körében a 4. leggyakoribb halálok a prosztatarák.

Németországban, Ausztriában a prosztata megbetegedés ellen naturális módszerként használják az olajtökmagot. Kiemelik a zsírban oldódó vitaminok mennyiségét főként az "E" vitamint, mely nagy mennyiségben található az olajtök magjában, illetve a belőle készült olajban.

A magyar lakosságú területen, pl. Erdélyben kevesebb a prosztata megbetegedés, mivel a tökfélék közül különböző formában történő (főzelék, sült tök, tökmag, ill. olaj) rendszeres fogyasztása csökkenti a megbetegedést.
Az olajtökmag általában 42-45 % olajat tartalmaz fehérje tartalma 38-42 %. A magban lévő alpha, béta tocopherol és a szelén tartalom kedvező a megbetegedés megelőzésére.

*************************************************************************************************

KAMILLA (Matricaria chamomilla L.)

A kamilla az anyák és a gyermekek legjobb segítője. A kamilla gyógyító részét a virágzata adja. Fő hatóanyaga a kékes színű azulen illóolaj.
Ez a csodafű ismeretes még orvosi székfű, anyafű, katóka, pipiske, szikfű, szüzek anyja, papvirágfű, szentivánpipitér és mesterfű néven is. A június végére beérő, és júliusban végig pompázó kamilla a nyár gyógynövénysztárja. Körülbelül 90 centi magas, egynyári növény. Lágyszárú, levelei bolyhosak, a százszorszéphez hasonló virágainak közepe sárga, a szirmai pedig fehérek. Nálunk parlagon, utak mentén, főleg szikes talajon, vadon terem.

A kamilla százszorszéphez hasonló virágai az ó-egyiptomiakat a napra emlékeztették. Lázcsillapításra és a malárialázkezelésére használták. Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta, ahogyan az indiai ajurvédikusok is. A germánok is jól ismerték a kamilla gyógyító hatásait. Nicolas Culpeper XVII. századi herbalista emésztőszervi zavarok, menstruációs görcsök orvoslására, továbbá a menstruáció előbbre hozatalára javallotta. Az angol és német bevándorlók a római/angol, illetve a német/magyar kamillát bevitték Észak-Amerikába. Napjainkban inkább a német/magyar változatát termesztik.

A XIX. században elterjedt a kamillás dunsztkötés sebek kezelésére és az üszkösödés megelőzésére. Főzetet írtak fel emésztőrendszeri zavarokban szenvedőknek, a maláriás és a tífuszos betegeknek, valamint menstruációs görcsökkel küszködőknek is. Használták még a menstruáció serkentésére és minden, szüléssel kapcsolatos nehézség orvoslására: a korai magzatrúgás, a mell és a mellbimbó fájdalmai ellen, a tejtermelés csökkentésére, illetve a csecsemőkori kólika enyhítésére.

  Manapság a kamilla az egyik legkelendőbb gyógynövény. Sokak kedvenc teája, magában vagy keverék formájában egyaránt használják. A herbalisták külsőleg, sebek gyógyulásának segítésére és különböző gyulladások megelőzésére javasolják. Belsőlegláz, emésztési zavarok, idegesség és álmatlanság ellen ajánlják.
A magyar kamilla magas hatóanyag-tartalmával az egész világon hírnevet szerzett. Az Alföld szikes pusztáin tömegesen, vadon terem, de nagy területeken termesztik is.
A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. A kamillát gyakran rendelik édesköménnyel együtt. A székrekedést megszünteti anélkül, hogy hasmenés okozna. A puffadást, a szélgörcsöket csillapítja. Csecsemők fürösztésére is alkalmas, de nem kell túl sötétre készíteni, mert kissé kiszárítja a bőrt. Kisgyermekek csipás szemét reggelente kamillateával mossuk ki. Ha árpa van a szemen, borogassuk kamillával. A szájban lévő sebek, afták esetén kamillás öblögetés legyen az első.
Nemcsak a gyermekágyas anyák, hanem minden nő legnagyobb támasza az alhasi bántalmak leküzdésében. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, görcsoldó, lazító, nyugtató hatású. A petefészek, a méh, a hüvely és a hólyag betegségeit is kezelhetjük kamillával.Külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk.
Emésztésserkentő hatását elsődlegesen a növény biszabolol vegyülete biztosítja. A biszabolol görcsoldó is, s ezért nyugtatólag hat az emésztőrendszeri simaizmokra. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a kamilla éppen olyan hatásosan nyugtatja meg az emésztőszerveket, mint egyes ópiumtartalmú szerek.

Görcsoldó és nyugtatószer

  A görcsoldók nemcsak az emésztőszerveket, hanem a méhizmokat is nyugtatják. A kamilla görcsoldó hatását mutatja, hogy ősidők óta a menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére használják. Alkalmazták azonban a menstruáció serkentésére is. Ezt a látszólagos ellentmondást a mai napig nem sikerült feloldani, bár európai kutatóknak sikerült kimutatniuk egy anyagot a kamillában, amely felgyorsítja a méh összehúzódását.
Tudományos kutatások igazolták a kamilla központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását. Ha idegesek vagyunk, fogyasszunk frissítő kamillafőzetet vagy a forró fürdővízbe szórjunk egy marék kamillát.
Angol kutatók fedezték fel a kamilla élénkítő hatását, mely az immunrendszer-fertőzések elleni védettségért felelős fehérvérsejtek működésére hat. Megfázás vagy influenza esetén igyunk kamillateát.

Kamilla gyűjtése 

Hazánkban a kamillagyűjtésnek hagyománya van. Az igazi gyűjtők teliholdas éjszakát követően nem szednek gyógynövényt. A gyógynövényeknek sok napfényre, és kevés holdfényre van szükségük. Kizárólag csak azokon a napokon gyűjtsünk, amikor éjjel kicsi a holdsarló. A nedvek a növényekben dagadó, növekvő holdnál felszállnak a föld feletti részekbe: szárba, levélbe, virágba, termésbe. A fogyó holdnál pedig lefelé igyekeznek a gyökérbe. Tehát a föld feletti részeket dagadó holdnál kell gyűjteni. Telihold idején pedig semmit se gyűjtsünk!
A kamillát az e

Lilahagyma (Allium cepa L.convar.cepa conc.)

A vöröshagyma, gyöngyhagyma, mogyoró hagyma, újhagyma, olasz lilahagyma, nagy lilahagyma mind egyetlen fajba a hagymafélék családjába tartozik. Évelő növény, amely 60-120 cm magasra nő meg. Több mint 5000 éve ismert, termesztett és fogyasztott növénye az emberiségnek. Élelmiszerként az egész világon elterjedt. Európa legnagyobb hagymatermelője Spanyolország. Meghatározó szerepet játszott az ősi indiai és az egyiptomi kultúrában, Kínában, valamint a Hellén és Római Birodalomban is. Az első feljegyzések a közel- és Távol-Keletről erednek, itt használták élelmiszerként, vallási célokra, valamint gyógyszerként is. Az ősi feljegyzések 3 félét különböztetnek meg, a vöröshagymát, a fokhagymát, valamint a póréhagymát, de számos más faja is létezik. A hagymaféléket főleg az ízükért használjuk, energiaértékük csekély.

Lilahagyma gyógyításra

Gyógyításra a friss vagy szárított hagymát használják. Farmakológiailag fontos hatóanyagai az alliinek a fruktozánok, a flavonoidok és a szteroidok szaponinok. A lilahagyma jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaz, és igazi C-vitamin bomba. Kutatási eredmények szerint található benne egy jótékony hatású antioxidáns a kvercetin. Ez a vegyület más növényekben is megtalálható, mint pl. a hársfában vagy a bodzában, de a legkönnyebben a lilahagymából szívódik fel és segíthet megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lilahagymára, ami szintén megtalálható még sok más növényi és állati eredetű élelmiszerben, de a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. Ennek a vegyületnek a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy segítheti a máj sejtjeit a szervezet méregtelenítésébe, valamint a lilahagyma szépít. Köszönhetően az orotsavnak növelheti a szervezet fizikai erőnlétét és széppé teheti a bőrt, megakadályozva a pattanások kialakulását.

Belsőleg légúti betegségek, mandulagyulladás kezelésére, az epeműködés javítására, külsőleg sebek, fülgyulladás, nátha, égések és rovarcsípések kezelésére használják.

Lilahagyma – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

A lilahagyma nagyobb mennyiségben fogyasztása gyomorirritációt és felfúvódást okozhat. Ritkán allergiás reakciók léphetnek fel.

Forrás:

 • Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika
 • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán

***********************************************************************************************

Macskagyökér

A macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozik. Nyirkos, lápos réteken, árnyas erdőkben előforduló évelő növény. Május-júniusban virágzik. Kertben is jól növekszik. 110-170 cm magasra növő évelő növény, melynek jellegzetes, erős szagú barna gyöktörzse (rizómája) van. Levelei keresztben átellenesek, páratlanul szárnyasan összetettek, melyek alul nyelesek, felül ülők, a levélkék keskeny lándzsásak, hegyesek vagy fogas szélűek. Virágzata végálló összetett bogernyő, apró fehér vagy rózsaszínű virágokkal.
Az ókorban a macskagyökérfüvet Galenus emésztést serkentőként javasolta, Dioszkoridész vizelethajtónak és mérgezések ellenszerének, Plinius pedig fájdalomcsillapító hatást vélt benne felfedezni.
A középkorban a skótok nem tartották gyógyító hatásúnak azt a főzetet, amelyikben nem volt macskagyökérfű.
A XVIII. századi európai gyógynövényszakértők a macskagyökeret emésztésserkentőként, valamint a hisztéria és a menstruációs tünetek kezelésére ajánlották.
A XIX. századi herbalisták szerint a valeriána kiváló nyugtató az epilepszia és az enyhe görcsök, valamint a hipochondria ellen.

Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. Álmatlanság ellen is nagyra becsült gyógyszer, különösen, ha ideges kimerültség és szellemi túlterhelés a rossz alvás oka. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. A szintetikus gyógyszerek közt még a legenyhébb nyugtató is tompítja a központi idegrendszert. A macskagyökér amellett, hogy nyugtat, fokozza a koncentrálóképességet is. A macskagyökér gyógyító hatását az idegrendszer működésének rendezésén, erősítésén keresztül fejti ki. Csökkenti az ingerelhetőséget és ezzel együtt visszafogja a fokozott idegi tevékenységet. Ezért - az idegi problémából fakadó - ritmuszavarokat, mozgásbéli defekteket pozitívan befolyásolni, esetleg szünteti képes. Hatékonyan gyógyítja az epilepsziát, alkattól függően más növényekkel kombinálva tartósan is fogyasztható. Az érző és mozgató idegek sérülésénél, bénulásánál, szélütés kezelésénél javallt főzetének rendszeres fogyasztása, de használata a rehabilitáció időszakában is szinte elengedhetetlen. Idegrendszert tompító hatása kálmos gyökérrel és édesgyökérrel ellensúlyozható. Az idegi eredetű fulladásos asztma tüneteit visszaszorítja. Enyhe izzasztó és vízhajtó hatása a vér melegítésével és a vese tónusának csökkentésével magyarázható. Vérnyomáscsökkentő hatása is egyrészt ebből adódik, másrészt az érfal simaizmainak nyugtatásából, lazításából.
Állandóan, folytonosan használni, valamint nagyobb adagokat bevenni a macskagyökérből nem szabad, mert rontja az emésztést, sőt állandó émelygést, fejfájást, de a látóidegek meggyengülését is okozhatja.
A macskagyökér az orvos kezében igen értékes szer. A várandós, illetve a szoptató kismamáknak azonban nem ajánlott, és két év alatti kisgyermek se kapjon ilyen készítményt.
*******************************************************************************************************************************

MÁK (Papaver somniferum)

  Mai rohanó világunkban - még ha észre sem vesszük -, de mindannyiunk szervezetét fokozott megterhelés éri. A csökkent energiaszint, a kimerültség, erőtlenség, a feszültség, a nyugtalanság, türelmetlenség, a félelmek, szorongások, majd a depresszió vagy az agresszivitás mind-mind a hosszan tartó stressz folyamatának „kilométerkövei". Amennyiben ez az állapot tartóssá válik, szinte elkerülhetetlenek a komoly szervi betegségek, károsodások (pl. szív-, és érrendszer vagy az immunrendszer terén) kialakulása.
A mák tejnedvében több mint 25 alkaloid található, melyek egy jellemző vegyülettel, a mekon- és más savakkal sót képeznek. A mák alkaloidjai a gyökérben képződnek, onnan szállítódnak folyamatosan a növény ellenkező csúcsa felé, az érő állapotban lévő tokok az egyed összalkaloid-tartalmának 70 %-át halmozzák fel.
A mák magvai éretten nem tartalmaznak alkaloidokat. Nem teljesen érett magvak belekerülhetnek ugyan az élelmiszerként forgalomba hozott termékek összetételébe, de azt nem használják olyan mennyiségben, hogy alkaloid hatással számolni kellene.

  A régi görögök és rómaiak pedig már ismerték fájdalomcsillapító, nyugtató tulajdonságait, valamint bódító hatását, ezért magvait vízzel keverve itták. Hippokratész, majd később Dioszkoridész is említi. Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint magvai afrodiziákumként és tonizálószerként szolgálnak, míg termését, a máktokot köhögéscsillapító, hűsítő-, ingerlő-, delíriumot előidéző szerként említi.

Az ugyancsak indiai orvoslási rendszer szerint pedig a mák termése vérszegénység, hasmenés, láz ellen jó, emellett nyugtató és bódító hatású.
Kevés olyan sokoldalú, ugyanakkor ellentmondásos növény van, mint a mák. Virágja, termése szemre tetszetős, nem véletlenül lett a kiskertek kedvelt dísznövénye. Magja olyan egyszerű örömök forrása, mint a mákos guba vagy a karácsonyi bejgli. Olaja még a csontritkulás ellen is hatásos. Tejnedvéből számos, ma már nélkülözhetetlen gyógyszer készül, méghozzá olyan eljárással, amit egy magyar gyógyszerésznek, Kabay Jánosnak köszönhetünk. Ám pont ez a tejnedv árnyékolja be e szép és hasznos növény jó hírét. Míg kis hazánkban és szomszédjaink körében a mák szóról a tészta és a guba ugrik be először, más országokban az ópium és morfium. Hogy lehet a mák étek és méreg egyszerre? A növény felépítését, életfolyamatait ismerve nem nehéz megérteni.

Titokzatos tejnedv

A tejnedv hatóanyagai közt megtalálható a fájdalomcsillapító morfin, a köhögéscsillapító kodein, a görcsoldó papaverin, és még számos, hasonló hatású társuk. Kémiai összetételének elemzése és gyógyszerekben való használata a modern tudománynak köszönhető, de hatásával már időszámításunk előtt tisztában voltak.
Büntetlen élvezetek- mák a konyhában

A gyógyszeriparban aratott siker önmagában is elegendő okot adna a növény tiszteletére, pedig a magvak által nyújtott élvezetről eddig még nem is esett szó, holott az teljesen legális és kevésbé veszélyes. Fogyasztásának talán egyetlen hátránya, hogy senki nem szeret utána mosolyogni...

Érdekes azonban, hogy a mai napig nagy mennyiségben inkább a kelet-európai konyha használja. Tőlünk nyugatabbra szinte csak díszítésképpen szórnak egy keveset péksütemények tetejére, a vastag, édes töltelékkel csak elvétve találkozni. Szinte mindenki ismer anekdotákat idegenbe szakadt hazánkfiáról, aki sírva könyörög az itthon maradottaktól egy kiló mákért vagy mákdarálóért.

Nyugati népszerűtlenségére nehéz jó magyarázatot találni, hacsak nem az ópiumtól vagy az elhízástól való félelem az ok, mivel a mákból készült tömény töltelék magas olaj- és fehérjetartalmánál fogva igen laktató, főleg cukorral kikeverve. Mivel önmagában elég száraz, érdemes lazítót is hozzáadni. Hagyományosan reszelt almával vagy tökkel gazdagítják, ettől válik kicsit puhábbá, krémesebbé. Ugyanezt az eredményt forró tejjel is el lehet érni, gusztustól, süteményfajtától függ, melyiket választjuk. Étkezési célra is alkalmas, kellemes ízű, sok foszfort és kalciumot tartalmaz, ami segít megelőzni, sőt visszafordítani a csontritkulást. Önmagában, salátaöntetként vagy étolajként is fogyasztható. Sajnos azonban könnyen megavasodik és szárad, ezért nagyon gondos bánásmódot igényel, zárt, sötét, hűvös helyen tartandó. Nem étkezési célokra is használják, festékekben, szappanban, hidratáló és hajápoló készítményekben is előfordul.

A mák  aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban,  vasban, B6-, és E-vitaminban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

************************************************************************************************

MÁRIATÖVIS (Silybum marianum L.)

 Mérgező kémiai anyagokkal teli világunkban egyre nagyobb terhet ró szervezetünkre a méregtelenítés. Ennek a folyamatnak a központja a máj. Minden étel, ital, szájon át bevett gyógyszer a májon keresztül jut el a véráramba, minden egyes májsejt mérgező molekulák millióit közömbösítik nap mint nap, s ez nem kis próbatételt jelent számukra.

  A szilimarin nevű hatóanyagot ebben a fajban fedezték fel. A szilimarin vízben nem oldódik, vizes kivonatokban ezért nem található meg. A szilimarin nevű flavolignán fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav-, ill. a fehérjeszintézist. Heveny és idült májgyulladásnál, kötőszövet gyarapodásnál, májzsugorodásnál, zsírmáj, valamint nyombélfekély kezelésére is ajánlják.

A szilimarin, közvetlenül a májsejtekre hat. Védi azok szerkezetét, a sejthártya épségét. Visszaállítja egyes nukleinsavak és fehérjék képződését. Szabadgyök fogó, ez egyaránt vonatkozik a szervezetben képződő oxigén szabad gyökökre, és a külvilágból származó, különböző természetű anyagokra.
A máj a szervezet "vegyi laboratóriuma", fontos szerepet játszik az ember egészségének és működésének fenntartásában. E szervünk termeli az epét, amely a zsírok lebontásához szükséges. Méregteleníti azokat a toxikus anyagokat, amelyek kívülről kerülnek be a szervezetbe, vagy különböző anyagok lebontása során keletkeznek. Gondoskodik a nikotin
, az alkohol és más különböző szennyeződések mérgező hatásának megakadályozásáról. A májban raktározódnak az A-, D-, E- és K-vitaminok is.

  A máriatövist leginkább különféle májproblémákkal küszködő emberek használják, és a kutatások javallata alapján 8-12 hét alatt javulást is könyvelhetnek el. Mindazonáltal a szilimarin azok számára is hasznos lehet, akik akár észrevétlenül is, de terhelésnek teszik ki májukat. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akik munkájuk során kémiai anyagokkal vannak körülvéve, pl. a festők, kozmetikusok, valamint kémiai növényvédő szerekkel dolgozó személyek, valamint azok is, akik nagyobb mennyiségben használnak recept nélkül, vagy akár receptre kapható gyógyszereket.

  A máriatövis háromféleképpen védi a májat. Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban, akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

  A máj fontos szerepet játszik az A-vitamin előállításában is, melyet különböző, karotinokban gazdag növények fogyasztásával segíthetünk. A sárgarépa, illetve annak olaja béta-karotinban igen gazdag, így a máj az előállított, megfelelő mennyiségű A-vitaminnak köszönhetően javítja a látást, egyben csökkenti a szem fényérzékenységét.

Tilos a használata angina pectorisban, pajzsmirigytúltengésben, aritmiában szenvedőknek, valamint kismamáknak és szopotató anyukáknak.

*************************************************************************************************

Medvehagyma (Allium ursinum)

A medvehagyma népies nevei: sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, sarima, kígyóhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroszhagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma. Karcsú hagymájú növény, virágai hófehérek, 8-10mm hosszúak. Felhasznált részei: a zöld részek, illetve a hagyma. A tavasz első hírnökei közé tartozik. A növény a nevét onnan kapta, hogy amikor a medve felébredt téli álmából csak ezt az egy növényt fogyasztja, mivel a téli alvás alatt a szervezetében felhalmozódott salakanyagokat kitakarítja. A medve a hagymához a patakok vizét fogyasztja nagy mennyiségben. Gondoljunk csak arra, hogy amikor az ember hagymát eszik, mekkora vízigénye támad.

Levelei hasonlítanak a gyöngyvirágéra, élénk zöldek, fénye¬sek, hosszú nyelűek, lándzsa alakúak. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára 30cm-re nő meg, két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag¬szerű kis liliomvirágok helyezkednek el. Nálunk áprilisban-májusban virágzik, főleg bükkösökben, hegyvidékeken csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén terem. A vadfokhagyma nevet erőteljes fokhagy¬maillatáról kapta, és ez az, ami segít, hogy ne tévesszük össze a gyöngyvirággal vagy a mérgező kikericcsel.Gyógyászati célra felhasznált részei: száras levele és hagymája. A zsenge leveleket áprilisban és májusban, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár végén és ősszel kell szedni.

A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen dicsérte ezt a növényt:„Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. A fiatal emberek kivirulnak tőle, mint a rózsa, és kinyílnak, mint a fenyőtoboz a napfénytől.”

Tulajdonságai megegyeznek a fokhagymáéval, de gyógyereje jóval nagyobb. Népi szájhagyomány szerint a medvék téli álmuk után ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. Ezért úgy tartják, hogy különösen alkalmas lehet a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegítheti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.Általánosan ismert tavaszi salaktalanításra, krónikus bőrbajokra, vértisztító hatása miatt, valamint gyomor és bélrendszer tisztítóként is.

Medvehagyma hatóanyagai

Fő hatóanyaga – hasonlóan a fokhagymáéhoz – a kéntartalmú alliin. Ezenkívül allinázt, ajoent, metil-allil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztet, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi szteroidokat és klorofillt tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C- vitamint, niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne mint a fokhagymában) cinket, mangánt, kalciumot, szelént tartalmaz.

Alkalmazás módjai: friss préselt lé, tea, tinktúra, borogatás, lemosás, élelmiszerként, medvehagyma méz formájában. Tavaszi kúrákhoz ajánlatos frissen használni, mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül. Használhatjuk apróra vágva levesekhez, ízesíthetünk vele burgonyát, tésztát, más ételeket, akár petrezselyem helyett, illetve darabolva rászórhatjuk, vajas kenyérre is. Leveleiből készíthetünk salátát vagy főzeléket is, de utóbbihoz csípős íze miatt érdemes csalánlevelet keverni. Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Érzékeny gyomrúaknak ajánlott, hogy levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-háromórai áztatás után fogyasszák kortyonként.
A tavasszal gyűjtött friss leveles szárat gyümölcs centrifugával kipréseljük és levéből 5cl-t kefirbe vagy valami más lébe belekeverve fogyaszthatjuk.
A szárított medvehagyma leveleket (1-2 evőkanál) 3-4 dl vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig ázni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az ajánlott napi adag.
Tinktúrából napi 12-16 csepp a dózis, érdemes reggel bevenni. Noha nincs olyan kellemetlen csípős hatása, mint a fokhagymának, mégis érdemes 1-1 ½ dl vízbe csepegtetni. A tinktúra előnye, hogy egész évben rendelkezésre áll.

Külsőleg a medvehagyma teájából készült borogatások és lemosások hozhatnak eredményt bőrgombák esetén.

Élelemként a friss leveleket lehet felhasználni levesek, mártások, húsok stb. elkészítéséhez (noha hő hatására a hatóanyagok egy része elvész).

Magyarországon is immár beszerezhető bio- medvehagyma méz (250gr kb. 6-800Ft).

Fogyasztása enyhítheti a gyomor okozta szív és érrendszeri zavarokat, álmatlanságot, de a magas vérnyomásból vagy az artériák elmeszesedéséből előforduló panaszokat is. Érrendszer tisztító tulajdonságai azonban csak kitartó és tartós használat során érvényesülnek. Az utóbbi időben bizonyítottan vérnyomás és vérzsírcsökkentő, valamint véráramlásjavító tulajdonságai révén keltett újra nagy figyelmet. Hatásait a kellemetlen fokhagymaszag nélkül váltja ki.

Akkut és krónikus bőrbetegségek egyik kiinduló pontja a belek elgombásodása és a toxikus anyagok felhalmozódása. A medvehagyma alkalmazásával szépen kitisztulhat a tisztátalan arcbőr, a pattanásos, sömörös, korpás bőr. Borogatásként a bőrön jelentkező gombás fertőzések ellen is hatásos lehet. Gyulladás gátló hatása lehet, emiatt sebek gyógyulásában és az égető, viszkető bőr esetében is enyhülést hozhat.

Kitakaríthatja a májat, az epét, a gyomrot és az egész béltraktust. Bélfertőtlenítő hatású lehet, bélgombák ellen (Candida, criptococcus, trichophyton, epidermaphyton, microsproium) klinikailag is bizonyítottan hatásos lehet. Segíthet a krónikus étvágytalanságon is, mivel serkentheti az egész emésztőtraktust. Kedvezően hatása lehet a gyomorra és a bélrendszerre, a belek renyhesége vagy görcsös összehúzódása miatt kialakult gázképződésekkel és kólikával járó akut vagy krónikus hasmenés, és szorulás esetén is ajánlható kettős hatású növény. A belek túltelítettsége vagy lanyha működése miatt fellépő különösen idős embereknél előforduló panaszok is megszűnhetnek a bélműködés javulásával. Enyhítheti, az un. ideges emésztés tüneteit (fájó gyomor, has, belek). Serkentheti a bélrendszer nyiroksejtjeit, ezáltal elősegítheti a könnyebb kiválasztást. Alkalmazása elősegítheti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását. Hamar kihajthatja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is.

Segíthet a felső légúti betegségek esetén. Csökkentheti pl. az influenza, megfázás kockázatát. Különösen alkalmas lehet az időskori hörghurut váladékainak felszabadításában és eltávolításában. Az antibiotikumos kezelések egyik fő kiegészítője lehet. Mivel gátolhatja a vérrögképződést, csökkentheti a tüdőembólia kialakulásának kockázatát. Készíthető belőle ún. medvehagyma -bor, ami jó hatású lehet azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Őseink az idős korban gyakran előforduló tüdőkór és vízkór esetén is használták, valamint jó hatása lehet az idült köhögésre is, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. Különösen ajánlott lehet azok számára, akik toxikus anyagokkal dolgoznak, pl. festők, fodrászok, bányászok, útépítők, nagyvárosi lakosok. Képes lehet a szervezetben felhalmozódott ólmot és más nehézfémeket eltávolítani. Különösen ajánlott lehet medvehagyma kúrát tartani a dohányosoknak illetve vegyi anyagokkal foglalkozó embereknek.

A húgyúti szervek betegségeinél is segíthet. Levelei frissen felhasználva elősegítheti a vizelet ürítését, tisztíthatják a vesét és a húgyhólyagot. Kimoshatja a vese és hólyaghomokot, illetve az apróbb köveket. Fertőtlenítő hatással lehet az egész húgyúti rendszerre. A vizeletben, így a vesékben, hólyagban lévő baktériumokat és vírusokat elpusztíthatja, különösen hatékony lehet felfázásos tüneteket enyhítésében és felszámolásában.

Aváltozókori tüneteket (izzadás, hőhullám stb.) nagymértékben csökkentheti. Fiatalabb nők esetében emelheti a libidót, növelheti a nemi vágyat és gyógyíthatja (belsőleg fogyasztva) a hüvelyi gombásodást és hüvelyfertőzéseket. A medvehagyma kedvezően befolyásolhatja az optimális női hormonháztartás fenntartását. Késlekedő, kimaradt menstruációt viszonylag gyorsan helyreállíthatja, ugyanakkor csökkentheti az erős vérzést a ciklus alatt. Férfiak esetében a növény béta-szitoszterin tartalma miatt hatékony szer lehet a prosztatagyulladás és a jóindulatú prosztatanagyobbodás kezelésében.

A medvehagyma, illetve az étkezési hagymafélék legalább 1 éven át tartó fogyasztása elősegíthetik a hatóanyagok, és különböző ásványi anyagok, nyomelemek jobb beépülését a csontszövetekbe, ezáltal megakadályozhatják a csontok leépülését. Lelassíthatják a csontritkulás kórfolyamatát illetve képesek lehetnek azt regenerálni is. A nehezen gyógyuló sebek is hamar behegedhetnek, ha friss hagymalével kenjük be.

Szív és keringési betegségek esetén lehet segítségünkre. Gátolhatja a vérrögképződést, csökkentheti a vérzsír szintjét beleértve a koleszterin és triglicerid szintet is. Javíthatja a memóriát, mivel tisztíthatja a hajszálereket is. Tartósan alkalmazva csökkentheti a vérnyomást, serkentheti a vérképzést, magas vastartalma miatt vérszegénység esetén is segítségünkre lehet. Hatékonyan csökkentheti a koszorúerek lerakódásait, így használatával csökkenthető a szívinfarktus veszélye. Idős és stresszes körülmények között élők bátran gondolhatnak rá, mert a szervezetünk kiváló méregtelenítője, salaktalanítója lehet. Mindazok, akik évente visszatérő tisztítókúráik során medvehagyma kúrát is folytatnak hatásosan kerülhetik el a magas koleszterinszintet és magas vérnyomást. Mindezek mellett egyidejűleg tisztíthatja az agyi artériákat és ereket, ezzel erősítheti a memóriát és csökkentheti a feledékenységet, valamint jó kiegészítő lehet a szív-, a vér-, és az érrendszer munkájában. Napjainkban nem elhanyagolható, hogy gátolhatja és semlegesítheti a szervezetbe jutó káros sugárzásokat, amit okozhat pl. tv, számítógép, rádiótelefon, mikrohullám stb.

A medvehagyma más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

 • Máriatövis (Silybum marianum)
 • Nagy csalán (Urtica dioica)
 • Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
 • Vizitorma (Nasturtium officinale)
 • Fűszerpaprika (Capsicum annuum)

Medvehagyma – Figyelem, amire érdemes vigyáznunk!

Alkalmazása előtt kérdezze gyógyszerészét, vagy orvosát.Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedés esetén kérje ki kezelőorvosa tanácsát! A medvehagyma gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

Forrás:

 • Bálint János – Népi hagyományok gyűjtései nyomán
 • Maria Treben: Új receptjei és élete
 • Maria Treben: Egészség Isten patikájából
 • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó

**********************************************************************************************

MUSTÁR (Sinapsis albae semen)

  A mustár ősidők óta használt fűszer. Hazánkban is termesztett egyéves növény. Gömbölyű, sárga színű magjai enyhén csípős ízűek, szagtalanok. Illó és zsíros olajat, szinalbin glikozidát, fehérjét tartalmaz.
Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, de reuma, isiász és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 - 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy - egy kúra 6-8 hétig tartson. A gyógynövény magja fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Külsőleg reumás panaszok enyhítésére borogatást, bedörzsölőt készíthetünk belőle.
Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak. Makacs esetekben a napi adag kétszeresére emelhető

Kitűnő vértisztító, emésztést javító.  Fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Helyi vérbőséget okoz, ezért külsőleg reumás- és ízületi panaszok enyhítésére használhatjuk, borogatás, vagy bedörzsölés formájában. Meleg lábfürdőbe téve megfázás esetén hatásos. Alkalmas még a fázós, könnyen kihűlő végtagok kezelésére. Bioboltokban könnyen és olcsón beszerezhető.
Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak. Makacs esetekben a napi adag kétszeresére emelhető.

*********************************************************************************************************************

ORVOSI ZILIZ (Althaea officinalis L.,)

  Az orvosi ziliz, másnéven fehér mályva hazánkban honos, folyóvizek árterében, hordalékos területein, nedves, mocsaras árokpartokon, illetve szikeseken is megtalálható évelő növény.
Fő hatásait a gyökerében és értékes leveleiben találhatjuk, melyben nyálka, keményítő, glükóz, pektin, flavonoidok és ásványi anyagok, de cserzőanyagok, szerves savak is (elsősorban a levelekben) gyógyhatással bírnak. Sokoldalú a felhasználása.

Herbalisták, népi gyógymódok követői a következő esetekben ismerik alkalmazását. Belsőleg:
  Száraz köhögés elleni teakeverékek alapanyaga. Nyálkaanyaga bevonóként a felső légúti gyulladást gyógyítja, tüneteit enyhíti.Légcsőhurut, rekedtség ellen is hatásos. Bélhurut, gyomorhurut, gyomor- és nyombélfekély esetén a gyulladásban lévő nyálkahártya bevonó szereként megnyugtatja a fekélyes területet, ezzel segítve a hegesedés folyamatát.
Vesegyulladásnál is védőréteget képez, ilyen módon lehet segítségünkre.
A vastagbélben megduzzadva hashajtóként fejti ki hatását.  Immunrendszert erősítő teakeverékek alkotórészeiként is megtalálhatjuk. Erősítheti a gyenge tüdőt.

Külsőleg:
  A szájüregben lévő gyulladások, íny-, torokgyulladás (garatmandulák), hangszálak, nyelv gyulladásának öblögetőszere. A népgyógyászatban borogatószerként használták kelések, lábszárfekély, illetve szemgyulladás esetén. Égési sebeknél is segít.

  Régebben a vízzel áztatott zilizleveleket lágyító hatású meleg borogatásként nehezen érő kelésekre tették. A szájüreg nyálkahártyájának gyulladásában (stomatitis), aphták képződésekor rövid időközökben ismételve zilizteát használnak öblögetőszerként, ilyenkor nem adnak hozzá cukrot. 4-5 öblögetés után a szájat cickafarkkóró (Achillea millefolium) virágzataiból vagy orvosi zsálya (Salvia officinalis) leveleiből készített főzettel öblítjük, majd a kezelést ismét zilizzel folytatjuk.
Figyelmeztetés:
Az orvosi ziliz gyökeréből csak (6-8 órás) áztatással készíthetünk gyógyteát. Leveléből forrázással készül a gyógytea.

Forrás:

Bálint János - Népi hagyományok gyűjtései nyomán

Alkalmazása előtt kérdezze gyógyszerészét, vagy orvosát.

*************************************************************************************************************************

CHILI PAPRIKA (Capsicum annuum)

   A cayenne-bors valójában nem borsféle, hanem egy nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon Közép- és Dél-Amerikában termő paprikafajta, más néven chili paprika. Ugye így már ismerősen cseng a neve? A mexikói ételek elengedhetetlen fűszernövénye, mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birka sültekhez, valamint grillezett húsokhoz is használjuk.
Na de kevesen tudják, hogy milyen áldásos hatással van ez a növény az egészségünkre is!

   A chili paprika rendszeres fogyasztása
serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól. A maják például úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést és a görcsöket.
   Ez a csípős fűszer kitűnő szer
megfázás és hidegrázás esetén is, leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását,gyulladásgátló hatása van.
(A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is).
A paprika csípősségének mértékegysége a Scowille-egység: ezzel mérik, hogy mennyi kapszaicint tartalmaz egy paprika.
  A kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a
reumás ízületi gyulladást. Nem véletlen, hogy az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel borogatták fájó, meghúzódott izmaikat, törött csontjaikat.
  Egy kis érdekesség: megállapították, hogy a chili-bors szétrágása után fellépő forró, csípős érzés az agyban endorfinok felszabadulását váltja ki, melyek a szervezet saját fájdalomcsillapítói és akár enyhe eufóriát, a morfin hatásához hasonló, jóleső bódulatot is elő tudnak idézni. Sokan tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak.
   Mindezeken felül a cayeni-bors nagyon
tápláló is egyben, több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs,sok benne a vas, a kalcium, a foszfor és a B-vitamin komplex, valamint a chili paprika enyhén serkentő és tonizáló hatással van az egész szervezetre.

*************************************************************************************************

PAPRIKA (Capsicum annuum)

   A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C-vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika 369 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C-vitamin van. A paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erős paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika értékét.

Mint említettem a paprika rendkívül magas C-vitaminban, s az A-vitamin tartalma elérheti a 4200 NE, és van benne némi E-vitamin is, valamint szinte minden B-vitamin képviselteti magát. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C vitamin szükségletét. Megfigyelhetjük azt, - ami a zöldségféléknél ritkán fordul elő-, hogy a magnézium tartalom megduplázza a kalciumot. Van azonban olyan paprikafajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.
Csökkenti a rákbetegség lehetőségét.
Erős gyulladást gátló, hat a prostaglandinsek munkájára, baktérium ellenes hatású, segít a májnak regenerálódni a sült húsok által okozott károsodástól, ami egyébként rákot okozna, megbénítja a herpesz vírusokat, megakadályozza a fogszuvasodást.
Gyógyhatása:
A nagyobb szenzációt az keltette a civilizált társadalomban, hogy az erős paprikának fájdalom kikapcsoló hatása van. Az erős paprika gyógyhatása, mint látjuk, valójában nem az igazi, csupán az idegek elbénítása, tehát pillanatnyi megkönnyebbülést jelent. Törekedjünk azonban a hosszabb távú megoldásra, a gyógyításra. Annál sokkal értékesebb tulajdonsága azonban, az utóbbi évtizedek felfedezése, a rákmegelőzés.

A paprika magjából nyert olaj külsőleg alkalmazva kiválóan alkalmazható vírusos, illetve bakteriális eredetű bőrfertőzések ellen (pl. övsömör).

A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Ha nincs elegendő liopene a szervezetben, nagyobb a kockázat a méh, a vízhólyag, hasnyálmirigy és a prosztatarák kifejlődésére.

A paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelőzi, illetve gyógyítja a szív és koszorúér betegséget.

A kálium, és egyes B-vitaminok hatására a paprika csökkenti a koleszterint a vérben. Különösen jó tulajdonsága, hogy a rossz koleszterint a LDL-t csökkenti, amivel hozzájárul a szív jobb működéséhez.
Fejfájásra, reuma, vagy arthritis fájdalomra egyesek erős paprika kivonatot használnak, hogy csökkentsék a szenvedést. A paprika ereje hat az idegekre, és kikapcsolódik a fájdalom érzet.
Mindhárom vitamin együtt van ahhoz, hogy erős támaszt nyújtsanak egymásnak a testben az oxigén szabad gyökök ellen. Az A-vitamin a máj működéséhez valamint az immunrendszer munkájához nyújt támogatást.
A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát felhasználhatja az, akinek a gyomorműködése és a belek mozgása nem kielégítő. Naponta, bármilyen zöldségfélét fogyasztunk. mindenhez tehetünk egy késhegynyi paprikát. Sőt reggelenként ha gyümölcslével akarjuk serkenteni a gyomor működését, ahhoz is adhatunk egy kevés csípős paprikát, vagy ugyanannyi gyömbért.
Az emésztés felgyorsulása a gyorsabb bélmozgást eredményezi, ami hozzásegít, hogy a paprika szélhajtó tevékenységet is végezzen.
A paprikát sokféleképpen fogyasztjuk. Nem maradhat ki egyik főzelékből sem. Sőt télire is jut a felfőzött paprikából. De ez csak ízesítésül szolgál. A nyers paprika sokkal értékesebb, mert megőrzi vitamin tartalmát. Salátának magában, vagy más zöldséggel kitűnő. De a levét is fogyaszthatjuk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ételre nem korábban, mint 5-10 perccel a levevés előtt tegyük az őrölt paprikát. Ezzel nem főzzük el a C-vitamin tartalmát, és érezhetjük a paprika finom ízét.

*********************************************************************************************

PETREZSELYEM (Petroselinum hortense Hoffm.)

Bár az antik világban a petrezselymet gyógynövényként nem használták még, de a római orvos, Galenus már az epilepszia gyógyszereként, valamint az ödéma elleni vízhajtóként említi. A rómaiak lakomáikon leheletük felfrissítésére petrezselyemleveleket rágtak - ez az alapja egyben a mai konyhaművészeti díszítő használatának is.

A középkori német rendfőnöknő és herbalista, a bingeni Hildegard ízületi bántalmakra petrezselymes borogatást, mellkasi és szívfájdalmakra pedig petrezselyembort írt elő.

A petrezselyem gyökere, levelei és termése (a petrezselyemmagok) mind illóolajat tartalmaznak, amelyek azonban a magokban fordulnak elő a legdúsabban. A petrezselyemolaj elsősorban enyhe nyugtató, illetve vizelethajtó hatású vegyületet tartalmaz: az apiolt és a miriszticint.

Az orvosok a magas vérnyomás kezelésére gyakran vizelethajtókat írnak fel, és egy tanulmány szerint a petrezselyem ilyen célra kiválóan alkalmas.

Az Egyesült Államokban a petrezselyemből készült gyógyteát vízhajtó hatása miatt ma is ajánlják a magas vérnyomásos panaszoktól szenvedőknek.

A vizelethajtók kiürítik az egyik fontos ásványi anyagunkat, a káliumot a szervezetből. Emiatt a petrezselyem gyógyszermennyiségben történő, rendszeres fogyasztása mellett kálium dús étrendet kell biztosítani, ezért sok banánt és friss zöldséget kell enni.

Javítja az étvágyat, oldja a szélgörcsöket. Az emésztőnedvek képződésével rendezi az emésztés problémáit. Nőgyógyászati panaszok esetén, menstruációs ciklus beállításához kiválóan alkalmazható.

A petrezselyemben található apiol és a miriszticin méhösszehúzódást serkentő hatású vegyület. Állapotos nők a petrezselymet fűszermennyiségben fogyaszthatják, de gyógyszerkészítményekben történő alkalmazásától tartózkodjanak, kivéve, ha orvosi javallatra és felügyelet alatt, a szülés megindítása érdekében teszik ezt.

Egy tanulmány szerint a petrezselyem gátolja az allergiás tünetek kiváltására keletkező vegyület, a hisztamin elválasztását a szervezetben. A petrezselyem antihisztamin hatása miatt esetleg láz vagy csalánkiütéses panaszok enyhítésére is alkalmazható.

Figyelmeztetések:

A petrezselyem vizelethajtó hatását ne használjuk fogyókúrás célokra!

A Vadpetrezselymet csak akkor szedjünk, ha képzett botanikus szakértők vagyunk. A petrezselyem nagyon hasonló három mérgező növényhez: a vízi bürökhöz, a mérges petrezselyemhez vagy a mérges bürökhöz!
****************************************************************************************************************

Póréhagyma (Allium porrum)

A póréhagyma évelő természetű vadnövény, mint az a nevéből is látszik, a hagymafélék közé tartozik. A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszere a hagyma, ezért különböző fajtáit szinte minden kertben termelik.

A nyári póréhagyma elsősorban frissen, zöldhagymaként fogyasztandó. Magas ásványi só tartalma van, sok benne a vas, valamint sok C-vitamint tartalmaz. Számottevő még a B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, folsav, biotin és az E-vitamin tartalma. Allilszufid tartalma ezzel szemben alacsonyabb, mint a vöröshagymáé, ezért fogyasztása után az ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érződik.

A téli póréhagyma vékonyabbjai ugyancsak jól használhatók zöldhagymaként. A kifejlett vastag hagymákból készülhet leves, mártás és kiváló ízű saláta is. Főzete népi gyógyszer, vesekő okozta fájdalmaknál és vizelési nehézségnél segíthet. A népgyógyászatban az összevagdalt póréhagymát tejjel megfőzik, és a megsűrűsödött, pépes anyagból kötést készítenek a gennyesedő köszvényes, reumatikus daganatokra, vagy derékfájásra. Péppé zúzva fehér gumója, 6 órán át felhelyezve alkalmazható lehet mellgyulladásra, és a tejelválasztást sem csökkenti.

A póréhagyma és a hagymafélék és a hagymából származó hatóanyagok jelentős hatást gyakorolhatnak a vérkeringésre és a vérlemezkék működésére, képesek lehetnek gátolni a vérlemezkék rögképzését, és ez által olyan betegségek kialakulását, mint a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófák (stroke), vagy a tüdőembólia. Ez a tulajdonságuk abból adódik, hogy emésztőrendszeri mellékhatások nélkül, képesek lehetnek gátolni a rögképződéshez szükséges enzim, valamint közvetítő anyag működését, mindemellett pedig képesek lehetnek fokozni a szervezet immunvédelmét is.
A hagymafélék jelentős mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet, valamint vitaminokat tartalmaznak, mint pl. kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium, vas, réz, cink és C-vitamin.

Forrás:

 • Bálint János- Népi hagyományok gyűjtése nyomán

*******************************************************************************************************

Rozmaring - Rosmarinus officinalis

A rozmaring hivatalos növénye volt a kolostorkerteknek és termesztését egy, a 8. század végén kiadott császári rendelet írta elő. Az európai országokban igazán csak az újkor első századaiban vált ismertté, amikor a különböző ,,illatos vizek" és gyógyító hatású ,,desztillált vizek" voltak divatosak. Ekkortájt hódította meg a világot az Aqua Regina Hungariae (Magyar Királyné Vize, ungarisches Wasser, Eau de la Reine d'Hongrie) néven ismertté vált, rozmaringból előállított szer (rozmaringszesz), amit a francia királyi udvarban is használtak köszvényes betegek kezelésére. Az európai népek hagyományos gyógyászatában a növény leveleinek szeszes kivonatait reumaellenes és fájdalomcsillapító hatású bedörzsölőszerként, illetve hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon. A rozmaring leveleit, virágos-leveles hajtásait és illóolaját számos országban használják a modern fitoterápia kezelések során. A rozmaring illóolaja a magyar és több európai ország gyógyszerkönyvében is hivatalos drog, melynek különböző kemotípusai (pl. kámfor és eukaliptol) ismertek. A rozmaring-kivonatok vagy illóolaj-tartalmú készítmények külsőleges alkalmazásakor elsősorban azok bőrvörösítő, helyi keringést fokozó és gyulladáscsökkentő hatásai érvényesülnek, ezért reumás eredetű fájdalmak, idegfájdalom és ülőidegzsába kiegészítő kezelésére alkalmas termékek (fürdő- és masszázsolajok, fürdősók, bedörzsölőszerek, krémek) előállítására használják. Összetett készítményekben gyakran társítják más növények (pl. levendula, erdei fenyő, eukaliptusz stb.) illóolajával, illetve bőrvörösítő és/vagy hűsítő hatású illóolaj-alkotórészekkel (ilyen például a kámfor és a mentol), melyek kedvezően egészítik ki a rozmaring illóolajának jelzett hatásait, valamint a masszírozás ismert élettani és gyógyhatásait.

Medgyesi JózsefMiklós

*******************************************************************************************************

SÁFRÁNYOS SZEKLICE (Carthamus tinctorius)

 A kerti pórsáfrány, más néven olajözön vagy sáfrányos szeklice, trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, a fészkesek családjába tartozó növény.
 Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz.

Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Cart hami flos) adják a fűszert. Szárított állapotban vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag  vízben oldódó. Egyéb népies elnevezései a felsoroltakon kívül: magyar pirosító, magyar sáfrány, parasztsáfrány, szaflór, vadsáfrány, pórsáfrány és szeklice.
Felhasználása:
Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, de sajtok, gyógyteák és italok színezésére, ízesítésére használják. Használják még, főleg színezésre, a borászat, gyógyszerészet, és ízjavító hatása miatt a cukrász iparban is. Felhasználásakor a vörös szín eléréséhez jóval többet kell használni, mint a sárgához. Olaja színtelen és íztelen, élelmezési szempontból megegyezik a napraforgóolajjal. Sütésre, margaringyártásra, salátaolajként illetve táplálékkiegészítőként használják.
Gyógyhatása a krocetinnevű anyagának köszönhető, amely csökkenti a koleszterinszintet,     a szívinfarktus megelőzésében is szerepe van, de vérnyomáscsökkentő hatása is ismert. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták, ma már ilyen esetekben orvoshoz fordulunk.
A pórsáfrányt, vagy más néven sáfrányos szeklicét a hagyományos népi gyógyászat már régóta ismeri vérnyomáscsökkentő hatásáról. Jellegzetes dél-amerikai bogáncsféle, amelyből hidegen történő sajtolás útján különleges tulajdonságokkal rendelkező olaj nyerhető.

   A legújabb tudományos kutatások szerint a sáfrányos szeklice képes megerősíteni a méhet tartó méhszalagokat, ezáltal segítséget nyújt az inkontinencia (vizelet visszatartás) esetén. A stressz okozta inkontinenciára is alkalmazható (gyerekkori ágybavizelés, feszültség, idegesség stb.) tea vagy a sáfrányos szeklice magolaj formájában.
   Alkotóelemei 11% telített zsiradékot és 73,5% többszörösen telítetlen zsiradékot (különösenOmega 6 és Omega 3 típusút) tartalmaznak, melyeknek a szervezetre gyakorolt jótékony hatása jól ismert.
    Magas linolénsav tartalma miatt igen fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban.

******************************************************************************************

SÁRGABARACK (Prunus armenica)

 A sárgabarack Ázsiából származik, vidékünkre a görögök, később pedig a rómaiak hozták be. Ugyan több fajtája is ismeretes, de tápértékük nemigen tér el egymástól. Kutatási eredmények szerint, magjának hatóanyagi a jövő egyik ígéretes gyógyírévé válhatnak.

Nagyanyáink régi jó recept alapján főzött sárgabarack lekvárja egész télen biztosította az értékes hatóanyagokat folyamatos utánpótlását. A sárgabaracknak igen magas a kálium, kalcium, foszfor, C-vitamin és kéntartalma, ennek köszönheti édeskés, savanyú ízét. Ugyancsak gazdag A-vitaminban és béta-karotinban. Nem csoda, hogy régóta orvosolják vele az idős korban járó látáscsökkenést.
Biztosan sokan emlékeznek még rá, ahogy gyermekkorukba próbálták feltörni a sárgabarack kemény magját, hogy kinyerjék a csemegének számító belét. Manapság már egész évben bármikor, vesződség nélkül hozzájuthatunk a magjából hideg sajtolással kinyert magolajhoz, amely minden értékes hatóanyagát megőrizte.
A sárgabarackmag nagy mennyiségben tartalmaz B-17 vitamint, amelyet még 1949-ben ifj. Ernst Krebs vegyész fedezett fel. A B-17 vitamin (nitrilozid) ugyancsak bőségesen áll rendelkezésünkre a következő növényekben: Köles, lucerna, vízizsázsa, keserűmandula, alma-, cseresznye-,körte-, szilva- és sárgabarackmag. A természetben mégis a zöldfűfélékben találhatjuk meg legmagasabb koncentrációban ( 1 kg száraz fő kb. 17 000 mg B-17 vitamint tartalmaz).
Az elmúlt években a vízoldékony B-17 vitamin a tudományos világ - főként a rákkutatók -  érdeklődési körébe került. Számos kutatás, klinikai tapasztalat támasztja már alá azt a tényt, hogy ez a vitamin a szervezetbe juttatva gátolhatja a  daganatos sejtek növekedését..
Az emberi szervezetben kizárólag a ráksejtek tartalmaznak béta-glukozidáz enzimet, és csak ez az enzim képes B-17 vitaminból ciánhidrogént =HCN) előállítani, így kizárólag a ráksejtekre van hatással. Ha a szervezetben nincsenek ráksejtek akkor nincs jelen a béta-glukozidáz enzim sem, így a táplálékkal bevitt B-17 vitaminból nem keletkezik ciánhidrogén =HCN), s ez kizárja a szervezet cianid mérgezésének lehetőségét.
A B-17 vitamint tudományosan elfogadott napi mennyisége 200-300 mg. Az egyik leggazdagabb B-17 forrásnak a sárgabarack magja bizonyult. Megjegyzendő, hogy a magok, illetve a magolaj mellett érdemes ananászt, illetve elegendő A- és E-vitamint fogyasztani.
A keserű magból préselt olaj íze a mandulára emlékeztet.
A sárgabarackmag-olajat sokféle tünet kezelésére is használják: pl. a haj, bőr, köröm erősítésére a gyengülő látásra, sőt Nyugat-Európában hiperaktív gyermekek kiegészítő terápiájában is alkalmazzák.

 ************************************************************************************************************************

Spirulina

„ A zöld arany”

A görög mitológiában Aphrodité, a szépség és szerelem istennője kivételes szépségét a tengervíznek és abban rejlő tengeri sónak, iszapnak és algának köszönhette.

A legutóbbi évtized nagy felfedezésének tartják ezt az algát. A spirulina alga sejtfala emészthető anyagokból épül fel, ezért nem terheli meg a szervezetet és nyugodtan fogyasztható. Az emészthetőségét elősegíti még, hogy nagy mennyiségben tartalmaz növényi eredetű fehérjéket. Nagymértékben tartalmaz vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, antioxidáns béta-karotint, ásványi anyagokat és nyomelemeket. A spirulina fontos béta-karotin forrás, mert tízszer magasabb tartalommal rendelkezik, mint a sárgarépa. Jelentős az E- és a B12-vitamin és vastartalma. Különösen jó jód- és a káliumforrás. Serkenti a sejtépítést, javítja a bőr és a kötőszövet rugalmasságát, véd a csontritkulás ellen, elősegíti a szervezet salaktalanítását és mérsékli az allergiás tüneteket.

************************************************************************************************************************

SZUROKFŰ (Origano vulgare)

 A legtöbb köznapi ember számára a szurokfű nem több, mint a pizza egyik fűszere. A botanikusok számára viszont külön gondot jelent a meglehetősen bonyolult rokonságban álló szurokfűfélék rendszerezése; az ide tartozó 4 növénycsalád több mint 40 tagot számlál, amelyeket a köznyelvben mind szurokfűként emlegetünk. Szerencsére a növénytani bonyodalmat természetgyógyászati szempontból semmiféle félreértést nem okoznak, minthogy valamennyi szurokfűféle hasonló ízű, hasonló illóolajat tartalmaz, s így hatásukban is nagyon hasonlóak.

A kínai orvosok a láz, a hányás, a hasmenés, a sárgaság és a
Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.