Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ »Rendben
Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g
Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g
Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g
Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g
Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g
Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g
Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g

Khadi Növényi hajfesték por – Élénkvörös, 100% Henna-tartalommal 100 g

Kiszerelés: 100 g

100%-ban növényi összetételű termék

Hosszantartó szín, egyedülálló ápolás, tartás és fény egy lépésben

A hatóidő függvényében, világos hajszín esetében élénk narancs és intenzív vörös közötti eredményre lehet számítani, a sötét hajnak pedig vöröses fényt ad.

Az ősz hajat is egyetlen lépésben befedi.

Ősz, szőke vagy szőkített haj kétlépéses színezése esetén az előfestéshez kiválóan alkalmas.

Hűségpont (vásárlás után): 35

3 540 Ft
(35 Ft / g)
A választott opciók feláraival növelt ár!

További információk a termékről:

A Khadi növényi hajfestékek eredménye nagymértékben függ a kiindulási hajszíntől és a haj szerkezetétől, a hatóidőtől és az alkalmazott hőmérséklettől.

A kívánt eredmény eléréséhez kérjük feltétlenül tartsa be a pontos használati utasítást! A nem kívánt színárnyalatok elkerülése érdekében első használat előtt mindig végezzen próbafestést egy tincsen.

Alakítsa ki saját, egyedi hajszínét, keverje bátran a Khadi hajfestékek különböző árnyalatait! Ha ezt az árnyalatot indigó tartalmú festékkel keveri, a keverőfolyadék hőmérséklete legyen 50°C.

Fontos: A növényi hajfesték kizárólag ép bőrön alkalmazható. Ügyeljen, hogy a bekeveréskor keletkező port ne lélegezze be, mert az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót okozhat. Kerülje a szemmel, textíliával való érintkezést. Nem alkalmas szempilla, szemöldök befestésére, testfestésre.

Mentes mindenféle kémiai adalékanyagtól, nem tartalmaz semmiféle tartósítószert, illatanyagot, hozzáadott pigmentet, színfokozót, vagy egyéb veszélyes vegyi összetevőket. Ammónia- és peroxidmentes, nem tartalmaz P-Phenylenediamint (PPD-t).

Terhes nők, kismamák is bátran használhatják!

Összetétel: Lawsonia inermis (henna).

Kiszerelés: 100 g

A doboz tartalma egy körülbelül vállig érő haj teljes festéséhez minimum egy alkalomra elegendő, tőfestés esetén 3-4 alkalommal felhasználható.

  BDIH által minősített natúrkozmetikum  

Használati utasítás

A Khadi növényi hajfestékek használatával, tiszta anyagokkal és természetes színekkel festheti be haját, káros vegyi anyagok használata nélkül. A Khadi növényi hajfestékeken található BDIH logó garantálja, hogy minden termék szigorúan szabályozott és ellenőrzött veszélyes anyagok tekintetében.
A natúrkozmetikumokra vonatkozó szigorú előírások és szabályok értelmében
a Khadi növényi hajfestékek mentesek mindenféle kémiai adalékanyagtól, ammóniától és peroxidoktól, nem tartalmaznak semmiféle tartósítószert, illatanyagot, hozzáadott pigmentet, színfokozót, vagy egyéb veszélyes vegyi összetevőket, melyek az egészségre nézve ártalmasak lehetnek, vagy a haj minőségét gyengítenék. A Khadi hajfestékek minden egyes hajszálon réteget képeznek, a választott szín az Ön természetes hajszínével kombinálva adja
a végleges eredményt, így teljesen egyedi, természetes színárnyalatok jönnek létre. A kívánt eredmény elérése érdekében kérjük feltétlenül tartsa be a pontos használati utasítást a Khadi növényi hajfestékek használata során.
Az első használat előtt a nem kívánt színárnyalatok elkerülése érdekében mindig fessen be egy próbatincset.

Előkészítés

Gyűjtsön össze mindent, amire a hajfestés során szüksége lesz. Legyen keze ügyében a hajfesték por, a hajfestő ecset, a dobozban található kesztyű és műanyag sapka. Rakja fel melegedni a vizet, és vegyen elő egy tálat, amiben ki fogja keverni a festékmasszát.

Alapvetően frissen mosott hajra célszerű felvinni a festéket, a hajformázó termékek, szennyeződések, és a zsír eltávolítása után. Először tehát mosson hajat egy kímélő samponnal. Kerülje az intenzíven ápoló és a szilikon-tartalmúsamponok használatát, ezek ugyanis csökkentik a festék hatékonyságát.
Az ilyen termékek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek film bevonatot képeznek a hajszálakon, ez pedig megakadályozza a növényi színanyagok megtapadását. Tartsa melegen haját egy törölközővel, míg minden előkészületet meg nem tett.

Ne feledje el védeni ruházatát. Készítsen elő egy régi törölközőt, amit nem gond, ha maradandó elszíneződés ér. A hajfesték felvitele közben terítse vállára. Használja a termék dobozában található műanyag kesztyűt is, ellenkező esetben az elszíneződés csak néhány nap elteltével tűnik el a körmökről.

A festékmassza bekeverése

Az a legjobb, ha a port egy kerámia edényben keveri el, mivel ez az anyag nagyon jól tartja a meleget, és nem engedi, hogy a keverék túl hamar kihűljön. Emiatt a fém, vagy üveg edények kevésbé megfelelőek. Tegyen a tálba kellő mennyiségű hajfesték port. Ennél a lépésnél vegye figyelembe, hogy a doboz tartalma egy körülbelül vállig érő haj teljes festéséhez minimum egy alkalomra elegendő, tőfestés esetén 3-4 alkalommal felhasználható. Óvatosan, mindig egy kicsit utána öntve adjon hozzá az adott hajfestékhez ajánlott hőmérsékletű (50-100°C-os) vizet. A keverőfolyadék lehet fekete tea is, erről bővebben olvashat a Jó tanácsok menüpontban. Addig keverje, míg krémes, könnyen kezelhető pépet nem kap. A felhasználónak az ideális sűrűséget magának kell kikísérleteznie, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Mindez függ a felvitel módszerétől, és a felhasználó hajszerkezetétől. Nagyon száraz, dauerolt haj esetében például keverhet egy hígabb keveréket, de a rövid, vékonyszálú hajra érdemes sűrűbbet készíteni. Akkor találta el az ideális bekeverési sűrűséget, ha a hatóidő során a massza se nem morzsolódó, se nem csepeg. Hogy a várt eredményt kapjuk, a hőmérsékletet nem elég csak megbecsülni, hőmérő használata is feltétlenül szükséges. Bármilyen vízhőmérő, laborhőmérő vagy sütéshez használt hőmérő megfelel a célnak.

A Khadi növényi hajfestékkel történő festés sikere nagymértékben függ a festék melegen tartásától. Ezért, hogy a felvitel során ne hűljön ki a színező paszta, állítsuk a festékes tálat meleg vízfürdőbe.

A festékmassza bekeverése közben ne lélegezze be a finom port, mert az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki!

A massza felvitele még kellemesebbé válik, ha előtte mixerrel még egyszer átdolgozzuk.

A hajfesték felvitele

A bekevert masszát a lehető legoptimálisabb állapotban, frissen mosott, törölközőszáraz hajra vigye fel. A hajfestéket kizárólag ép bőrön alkalmazza!

Célszerű a festéket meleg vízfürdőbe állítani, hogy az felvitel közben is megtartsa az optimális meleget. Mindig a paszta legfelső rétegéből vegyen, hogy ne hűljön ki a többi része. Olyan árnyalatok esetében, ahol forró vízzel kell kikeverni a hajfesték port (vörös árnyalatok), várjon addig, amíg a massza annyira ki nem hűl, hogy már nem tud égési sérüléseket okozni. Mindenképpen érdemes a felvitelhez hajfestő ecsetet használni. Ezzel tincsről tincsre lehet haladni, és a festéket közvetlenül a hajtőhöz lehet felkenni. Ha hígabbra keverjük a színező masszát, akkor hajfestő flakonból is rányomhatjuk a hajra. Ezzel olyan kényelmessé válik a hajfestés, mint a megszokott kémiai festékekkel.

Fontos, hogy a festést a homlok és a halánték területén kezdje, mert a haj itt gyakran világosabb, mint a fej többi területén, és az első ősz hajszálak is itt jelentkeznek. Kezdje a hajtöveknél és haladjon tincsenként a hajvégek irányába. Amennyiben a befestett tincset mindig elfésüli, ez könnyen kivitelezhető.

A maradék festéket kenje szét a haján, és masszírozza be az ujjaival. Ezáltal a festék még jobban eloszlik a hajon, és az esetleges hézagokhoz is eljut. Ha elkészült, tegyen rá egy műanyag fürdősapkát vagy tekerje körbe folpackkal, hogy a festék ne száradjon ki.
A hatóidő leteltéig tartsa melegen a fejét egy törölközővel vagy hajturbánnal. Minél melegebben tudja tartani a festéket, annál jobb a festés hatékonysága, annál szebb lesz a végleges hajszín.

Hatóidő

A hatóidő a haj típusától, szerkezetétől és állapotától, és az elérni kívánt színtől függ. Alapvetően azonban igaz és irányadó, hogy minél hosszabb a hatóidő, annál intenzívebb szín alakul ki.

Az ajánlott hatóidő 30 perc és 2 óra közti időintervallum.

Azt javasoljuk, hogy az első festésnél rövidebb ideig hagyja hatni a festéket, így
a haj reakciója alapján el tudja dönteni, hogy a későbbiekben szükséges-e növelni azt. A merészebb felhasználók, akik valószínűleg sötétebb hajszínt kívánnak elérni, természetesen kezdhetik 2 órával a felhasználást.

A hatóidő kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy a haj szerkezete és állapota alapvetően befolyásolja a festés eredményét.

A megfelelő hatóidő meghatározása történhet próbatincs festésével is.
A próbafestéshez mossa meg az egész haját, majd a színező pasztát vigye fel a kiválasztott hajtincsre. Célszerű olyan területről választani, ahol a haj a legvilágosabb, vagy a legőszebb, így információt kaphat a problémásabb területeken történő festés eredményéről.

Apróbatincs festésénél fontos, hogy ugyanúgy járjon el, mintha a teljes haját festené, hiszen csak így kaphat hiteles eredményt! Fontos, hogy mossa meg az egész haját, használjon zuhanysapkát és gondoskodjon a festék melegen tartásáról, ugyanis a haj valóságos reakciója csak így idézhető elő.

A Khadi növényi hajfestékekkel történő festés sikerét nagymértékben meghatározza a hatóidő alatt fennálló megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ezt a célt szolgálja a műanyag zuhanysapka, és a köré tekert hajturbán vagy törölköző. Erre a célra használhat egy meleg sapkát is, ami nem korlátozza a mozgásban.

Festés utáni lépések

A hatóidő leteltével mossa meg a haját tiszta, meleg vízzel. Alaposan öblítse át, hogy ne maradjon benne festék. A Khadi növényi hajfesték finomra őrölt struktúrája miatt könnyedén kiöblíthető, anélkül, hogy morzsás maradékot hagyna a hajon.

Optimális esetben a következő 24-48 órában a samponos hajmosást célszerű elkerülni, mert a festék kimosódásához vezethet (különösen az indigóból származó festékrészecskék esetében jellemző ez). Kerülje a hajápoló, illetve hajformázó termékek használatát is, hogy a festék tovább dolgozhasson,
és stabilizálódhasson. A növényi hajfesték részecskéi levegővel érintkezve a következő 24-48 órában tovább alakulnak, a hajszín tovább mélyülhet. Ha még sötétebb szín volt az elképzelése, ez alatt az idő alatt megismételheti a festést. Ezután már hajat moshat a megszokott módon.

A festés tartósságának fokozása érdekében javasoljuk a Khadi hajolajok használatát. Amennyiben a samponos hajmosás előtt Khadi hajolajjal kezeli
a festett hajat, a színezés tartósabb lesz.

A festést követően egy nappal egy kis adag hajolajat tegyen a száraz hajra, és hagyja hatni 30-60 percig. Végül mosson hajat szokás szerint. A Khadi hajolajok használatával a szín tartósabbá, a haj selymesebbé, könnyen kezelhetővé válik. Különösen látványos az olaj hatása, amikor színezés után szárazságérzetet tapasztalunk a hajon. A haj újra fényessé, dússá válik, és a szárazságérzet megszűnik.

Speciális utasítások ősz haj esetén

 

Az agresszív vegyi anyagokkal ellenben a növényi színezőanyagok nem hatolnak be a hajszálak belsejébe, roncsolva azok szerkezetét, hanem a hajszálak felszínén képeznek festékréteget. Az összetevők természetes jellege és a személyenként különböző típusú, egyéni szerkezeti felépítés miatt előfordulhat, hogy ősz haj festése esetén, egyes árnyalatoknál nem azonnal alakul ki a kívánt szín. Ez döntően a hajszerkezettől és a kiválasztott színtől függ. A Khadi növényi hajfestékek vörös árnyalatai (Élénkvörös és Vörös) az ősz hajat is garantáltan egyetlen lépésben befedik. A barna árnyalatokkal (Világosbarna, Természetes mogyoróbarna) történő festés során is, a legtöbb felhasználónak sikerül már egy lépésben megfelelő fedést elérni ősz haj esetében is. Magas indigó-tartalmú árnyalatok esetében azonban nagyobb az elégtelen eredmény, és a nem kívánt árnyalatok kialakulásának kockázata, emiatt ajánlott lehet a megszokottól eltérő módon, két lépésben festeni az ősz vagy a részben ősz hajat.

Speciális utasítások
szőke és szőkített haj esetén

Az agresszív vegyi anyagokkal ellentétben a növényi színezőanyagokkal történő hajfestés során az összetevők természetes jellege miatt nem érhető el világosító hatás. Természetes szőke és kémiailag szőkített haj esetében a sajátos szerkezet és az esetleges roncsolódások miatt mindenképp fontos az ide vonatkozó speciális utasítások betartása.

Az egyes árnyalatok szőke hajon várható eredményről a hajszín paletta első oszlopában láthat közelítő hajszíneket.

A Khadi növényi hajfestékek eredménye nagymértékben függ a hajtípustól, a festék bekeverési hőmérsékletétől, a festés hatóidejétől és a festék melegen tartásának fokától. Szőke és szőkített haj esetén a magas indigó-tartalmú árnyalatok közvetlen használata kerülendő, előfordulhat, hogy a festés nem hozza meg a várt eredményt. Ilyenkor a kétlépéses festést célszerű alkalmazni.

A szőkített haj felülete gyakran egyenetlen a roncsolódások miatt, így a színfelvétel is egyenetlenné válhat. Ha a hajfestéket közvetlenül, előkészítés nélkül visszük fel a hidrogénezett, károsodott szerkezetű hajra, az növeli az esélyét, hogy foltos fedés alakuljon ki. Emiatt mindenképp érdemes a hajszínezést megelőzően, a benedvesített hajon pár csepp (!) Khadi Amla hajolajat eloszlatni, bemasszírozni. Gondosan fésülje át, ez valamelyest kiegyenlíti a hajstruktúrát, ami hozzájárul az egyenletesebb színfelvételhez. Igaz, hogy a színezés során a szín kevésbé lesz erőteljes, ám sokkal egységesebb lesz, mint egyébként lenne. Ezek után a választott színárnyalatot 2-3 lépésben célszerű elérni, rövidebb hatóidők mellett.
Az erősen roncsolódott, hosszabb ideje vegyileg szőkített haj esetén nagyobb az esély a nem kívánt (zöldes, kékes, vagy akár lilás) árnyalatok kialakulásának. Emiatt a magasabb indigó-tartalmú árnyalatokat ne alkalmazza közvetlenül a szőke hajon. Ha szőkített hajat szeretne sötétebbre színezni, akkor célszerű több, egymást követő, ám könnyedebb hajszínezést alkalmazni, vagy a kétlépéses hajfestést alkalmazni.

Hajszínezés két lépésben

A kívánt eredmény elérése érdekében szőke haj magas indigó-tartalmú festékkel (Sötétbarna, Fekete, Kékesfekete) történő festése esetén mindenképpen javasolt a kétlépéses hajfestés módszerét alkalmazni.

Ebben az esetben első lépésként fesse be haját a Khadi hajfestékek vörös árnyalatainak egyikével (Élénkvörös, vagy Vörös). Vigye fel a festékmasszát a használati utasításban leírtak szerint. A hatóidő a haj szerkezetétől függ, színezés után a hajnak erős, mélyebb vörös árnyalatot kell kapnia. Ha csupán a lenőtt hajtő világos - például az ősz hajnál -, akkor az előpigmentáló festéket elég a hajtövekre felvinni, nem szükséges a haj teljes hosszára. A hatóidő leteltével alaposan öblítse le haját tiszta, meleg vízzel.

Az előfestés után, a második lépésben a választott sötétebb árnyalatú festéket akár azonnal felviheti a törölközőszáraz hajra. Ebben az esetben, és normál körülmények között nem szükséges samponos hajmosást végezni a két hajfestés között. Ez alól kivételt jelent,
ha a két festés között annyi idő telik el, amennyi alatt a haj visszazsírosodik, vagy, ha használt valamilyen hajformázó készítményt.
A második festés is a fent leírtak szerint történjen.  Az indigó színanyagai ezen a felületen már képesek megtapadni, így a kívánt szín elérhetővé válik.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem megoldható az előpigmentálás, akkor a vörös árnyalatot (Élénkvörös, vagy Vörös) közvetlenül keverje el a sötétebb hajszínezővel. Ebben az esetben a keverőfolyadék hőmérséklete legyen 50 °C. Ezzel csökkentjük a zöld szín kialakulásának veszélyét, a fekete szín azonban nagy valószínűséggel nem fog kialakulni, hanem egy vöröses fényű, sötétbarna árnyalat jön létre.

Speciális utasítások a Senna/Cassia hajápoló kúra alkalmazására, szőke haj esetén

Ez egy ápoló hajkondicionáló por, mely minden típusú hajon alkalmazható. Erősíti és rugalmassá teszi a hajat, megőrzi a fejbőr egészségét. Alapvetően nem eredményez színváltozást, de használatával a természetes szőke haj aranyló fényt kap. Két hajfestés közti alkalmazása a hajat dússá, fényessé teszi, meghosszabbítja a színezés hatását. Már egyetlen használattal láthatóan fényesebbé és életerősebbé teszi a hajat.

A színtelen hajkondicionáló nagyon világos, szőke és kémiailag szőkített haj esetén is használható, de feltétlenül fontos a speciális utasítások betartása. Festett haj (különösen vegyileg szőkített) esetében rendkívül fontos, hogy a haj reakcióit mutató próbafestést elvégezze.

Nagyon ritkán – főként súlyosan sérült, kémiailag szőkített haj esetében, és túl hosszú hatóidő esetén – enyhe zöldes árnyalat jelenhet meg, ami néhány hajmosás során eltűnik. A nem kívánt színárnyalatok elkerülése érdekében első használat előtt mindig tegyen próbát egy tincsen, és vegyileg szőkített haj esetében a hatóidő kezdetben maximum 15 perc legyen. Ebből kiderül a haj reakciója,
a hatóidő csökkentésével elkerülhető a nem kívánt árnyalatok kialakulása.

A színváltozást nem eredményező Khadi Senna/Cassia hajkúra alapvetően bármeddig fennmaradhat az egészséges hajon. Kivételt jelenthet ez alól a vegyi kezelések miatt roncsolt szerkezetű haj, ami enyhe zöldes árnyalatot kaphat egy túl hosszú hatóidő során. Kezdetben érdemes 15-30 perccel indítani, majd fokozatosan emelni a hatóidőt.

Ha zöldes szín alakult ki, kevés samponnal mossa ki, és a legközelebbi alkalommal feltétlenül csökkentse a hatóidőt.

 

* A kívánt eredmény elérése érdekében végezzen előfestést a Khadi valamelyik vörös árnyalatával, majd utána használja a választott sötétebb színt. Részletes leírás a Hajszínezés két lépésben pont alatt.

 

A kapott hajszín bármiféle színbeli eltérése a monitor beállításainak és képi megjelenítésének tudható be.

Az egyes festékek ősz hajon várható eredményről a hajszín paletta utolsó oszlopában láthat közelítő hajszíneket.

Hajszínezés két lépésben

A kívánt eredmény elérése érdekében ősz haj magas indigó-tartalmú festékkel (Sötétbarna, Fekete, Kékesfekete) történő festése esetén mindenképpen javasolt a kétlépéses hajfestés módszerét alkalmazni.

Ebben az esetben első lépésként fesse be haját a Khadi hajfestékek vörös árnyalatainak egyikével (Élénkvörös vagy a Vörös). Vigye fel a festékmasszát a használati utasításban leírtak szerint. A hatóidő a haj szerkezetétől függ, színezés után a hajnak erős, mélyebb vörös árnyalatot kell kapnia. Ha csupán a lenőtt hajtő világos - például az ősz hajnál-, akkor az előpigmentáló festéket elég a hajtövekre felvinni, nem szükséges a haj teljes hosszára. A hatóidő leteltével alaposan öblítse le haját tiszta, meleg vízzel.

Az előfestés után, a második lépésben a választott sötétebb árnyalatú festéket akár azonnal felviheti a törölközőszáraz hajra. Ebben az esetben, és normál körülmények között nem szükséges samponos hajmosást végezni a két hajfestés között. Ez alól kivételt jelent, ha a két festés között annyi idő telik el, amennyi alatt a haj visszazsírosodik, vagy, ha használt valamilyen hajformázó készítményt.
A második festés is a fent leírtak szerint történjen.  Az indigó színanyagai ezen a felületen már képesek megtapadni, így a kívánt szín elérhetővé válik.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem megoldható az előpigmentálás, akkor a vörös árnyalatot (Élénkvörös, vagy Vörös) közvetlenül keverjük el a sötétebb hajszínezővel. Ebben az esetben a keverőfolyadék hőmérséklete legyen 50 °C. Ezzel csökkentjük a zöld szín kialakulásának veszélyét, az intenzív fekete szín azonban nagy valószínűséggel nem fog kialakulni, hanem egy vöröses fényű, sötétbarna árnyalat jön létre.

Hajszín paletta

 

* A kívánt eredmény elérése érdekében végezzen előfestést a Khadi valamelyik vörös árnyalatával, majd utána használja a választott sötétebb színt. Részletes leírás a Hajszínezés két lépésben pont alatt.

 

A kapott hajszín bármiféle színbeli eltérése a monitor beállításainak és képi megjelenítésének tudható be.

Természetes összetevők

A Khadi hajápolási termékekben kizárólag természetes eredetű növényi összetevők kerülnek felhasználásra. A kiváló minőségű alapanyagok India legjobb termőterületeiről, ellenőrzött bio termesztésekből, illetve ellenőrzött vadgyűjtésekből származnak. A növényi hajfestékek kevert árnyalatainál, tehát több összetevő esetén a növényi színező anyagok tökéletesen kiegészítik és erősítik egymás hatását, és a használati utasítás meghatározó lépéseinek betartásával optimális színeredményt nyújtanak.

A hajápoló termékekben felhasznált ayurvédikus növények jótékony hatást fejtenek ki, ápolják, erősítik és egészségessé teszik a hajat, hatékonyan kezelik a fejbőr és a haj problémáit.

Fontos, hogy megértsük a használati utasítás betartásának fontosságát, ezért a következőkben bemutatjuk az olyan színező hatású anyagok sajátosságait is, melyek a festés eredményességét befolyásolhatják.

 

 

Indigó (Indigofera tinctoria)

Az indigó egy Indiából származó növény, melyet már az ókorban is használtak erőteljes színező hatása miatt. A pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetségbe nagyjából 700 faj tartozik. A Khadi hajfestékekben felhasznált indigó, az Indigofera tinctoria egy cserje, mely rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz festékanyagokat.

Az indigó alapvetően kék színezőanyag. Hajfestés esetén elsősorban az intenzív, igazán mély kékes-fekete szín elérésében játszik kiemelkedő szerepet. A növényi hajfestékek természetéből adódóan azonban különböző árnyalatok kialakításában is sokféleképpen használható. Az indigó hennával keverve különböző árnyalatú barna hajszíneket eredményezhet, illetve ősz haj és kétlépéses festés esetén a fekete is elérhető vele.

Szőke, szőkített, nagyon világos és ősz haj esetén az indigóval történő közvetlen festés kerülendő, mert elégtelen fedést, illetve zöldes, vagy kékes árnyalatokat eredményezhet. Ilyenkor a kétlépéses színezést célszerű alkalmazni, melynél az előfestéshez a Khadi valamelyik vörös árnyalatának használata ajánlott. Erről bővebben a Hajszínezés két lépésben pont alatt olvashat.

Hatását befolyásoló tényezők

 • Az indigó legjobban semleges kémhatású felületen működik, a savas közeg meggátolja a keverékben az indigó pigment részecskéinek működését. Sokan gondolják például, hogy, ha a növényi hajfestékbe citromlevet kevernek, az meglehetősen jó ápoló hatást fejt ki a hajon. Az említett adalékanyaggal azonban legtöbbször nem érjük el a kívánt eredményt, mivel az indigó színereje egyáltalán nem, vagy nem tökéletesen tud kibontakozni.
 • Ugyancsak hasonlóan fontos feltétel az ideális hőmérséklet. Az indigó festék pigmentjei közepes hőmérsékleten bontakoznak ki leginkább. Minél forróbb a bekevert festék, annál gyengébb színt eredményez az indigó. A legoptimálisabb 50°C-os vízzel, vagy fekete teával elkeverni a hajfestéket. A túl magas hőmérsékleten az indigóból nem oldódik ki elegendő festékanyag, ezért a szín elégtelen lesz. Indigó és egyéb árnyalatok keverésénél az előbb említett okok miatt ugyancsak 50°C-os keverőfolyadékot ajánlott használni.

Tartósságot befolyásoló tényezők, keverés más anyagokkal

 • Az indigó esetében a hajfestés körülményei alapvetően meghatározzák a szín tartósságát. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő alkalmazás esetén, egy keverékben a sötétebb pigment összetevők esetlegesen hamarabb elhalványulhatnak, mint a vöröses pigmentek. Ilyen esetekben az ősz haj bizonyos idő eltelte után vörösessé válhat. 
 • Egy teáskanál só hozzáadása az indigó festékmasszához fokozza a szín tartósságát, és korlátozza a kimosódást. A fekete tea fokozza a szín intenzitását, és ugyancsak növeli az indigó tartósságát.
 • Alapvetően azonban mégis azt javasoljuk, hogy ne használjon semmilyen hozzáadott anyagot a növényi hajszínező felviteléhez, ugyanis ezek száríthatják a hajat, és utólagos ápolás válhat szükségessé. Erről bővebben Gyakori kérdések, válaszok pont olvashat.

Henna (Lawsonia inermis)

A henna egy cserje, mely már a bronzkorban is ismert volt, a használatára utaló legrégebbi bizonyíték i.e. 1200 körülről származik. Természetes színező és hajkondicionáló tulajdonságai miatt évszázadok óta használják. Egyes népcsoportok kultúrájában a mai napig használják tradicionálisan hajfestésre, és ünnepekhez kapcsolóan testdíszítésre.

A henna eredetileg pirosas színezőanyag, a hajat önmagában, az eredeti színtől függően a vörös különböző árnyalataira festi. Az ősz hajat is egyetlen lépésben befedi, emellett kiválóan használható kétlépéses hajfestésnél az előpigmentációra is. A sötétebb hajszínnek vöröses tónust ad.

Rendkívül tartós hajszínt eredményez, nem fakul, és nem kopik. Stabil tapadásának, és a tartós szín kialakításának köszönhetően különböző árnyalatok kialakításában is fontos szerepet játszik.

Hatását befolyásoló tényezők

 • Az indigóval ellentétben a henna színkibocsátása intenzívebb, ha savas közegben keverjük el. Ezért például a citromlé mellett amla por, ecet vagy magas C-vitamin (aszkorbinsav) kíséretében érdemes használni.
 • A hennából annál több pigment részecske szabadul fel, minél forróbb keveréket készítünk belőle. Probléma nélkül használhatunk tehát forrásban levő vizet is a festék bekeveréséhez, ilyenkor az eredmény erőteljesebb lesz.
 • Langyosabb, vagy egészen hűvös bekeverési hőmérsékleten a henna elégtelen eredményt ad.
 • A henna-indigó keveréket alapvetően 50°C-os folyadékban célszerű elkeverni, mert ezen a hőmérsékleten a henna még pontosan elégségesen működik, ami optimális színeredményt eredményez.

Tartósságot befolyásoló tényezők, keverés más anyagokkal

 • Alapvetően a hennával festett haj színe nem fakul, és nem kopik
 • Amikor a hennát indigóval együtt használjuk, túl magas hőmérsékletű keverék esetében az eredmény vöröses, vagy piros lehet.
 • Amikor a hennát indigóval együtt használjuk, túl alacsony hőmérséklet esetén az eredmény elégtelen lehet, vagy nem kívánt színárnyalatok alakulhatnak ki.

Amla (Emblica officinalis)

Az amla, más néven indiai egres az ayurvéda egyik legfontosabb gyógynövénye. A tradicionális indiai orvoslásban a növény minden részét feldolgozzák, és különböző készítményekhez használják fel őket.

Gyümölcse kimagasló mennyiségű C-vitamint tartalmaz, húszszor annyit, mint a narancsban van. Ezen kívül polifenolokat, és egyéb olyan anyagokat is tartalmaz, melyek alkalmassá teszik az egészség megőrzésére.

Gyógyhatásai: Erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést, segíti a szervezet öngyógyulását, szépítő hatása van. Savlekötő, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vértisztító, emésztésjavító, hashajtó, májvédő, összehúzó, vérzéscsillapító, antioxidáns, szíverősítő, tápláló, szemgyógyító, afrodiziákum.

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

 • Az amla por csökkenti a pH-értéket, hennához adagolva intenzívebb színeredményt biztosít
 • Az ayurvédában vitamin-tartalma mellett a hajnövekedést támogató, illetve a hajhullás és őszülés elleni hatása miatt használják
 • Az amla táplálja, kondicionálja, páratlanul fényessé varázsolja a hajat, növeli a szálak szakítószilárdságát, és védelmet biztosít a káros hatásokkal szemben
 • Rendkívül krémessé teszi a hajfesték állagát, ezáltal megkönnyíti használatát
 • A Khadi hajfestékek színárnyalatainál úgy adagolják az amla por mennyiségét , hogy az pozitív hatással legyen mind a színeredményre, mind pedig hajápoló hatás szempontjából.

Neem (Azadirachta indica)

Trópusi területeken őshonos, örökzöld fa. Az ayurvédikus gyógyászat egyik leggyakrabban alkalmazott növénye. Indiában hívják még „Isteni fának”, a „Természet drogériájának” és a „Falu gyógyszertárjának” is, ez is mutatja, hogy a neem fa évszázadok óta egyet jelent a gyógyítással. Gyorsan növekszik, hamar eléri a 20 m-es magasságot is, akár 200 évig is élhet. Az első írásos emlékek a neem fa otthoni gyógyításra való használatáról 5000 évvel ezelőttre tehetők.

Gyógyhatásai: Antibakteriális, gombaellenes, vértisztító, gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatású. A neemolaj hatóanyagai bőrbetegségek kezelésére, reumás fájdalmak enyhítésére használható. Alkalmazzák: ekcéma, kipirosodás, pattanás, hegek, gyulladt bőr, csalánkiütés, lábizzadás, körömgomba, korpa, tetvek, sömör és egyéb bakteriális és vírusos megbetegedés esetén is.

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

 • Megszünteti a korpásodást
 • Intenzíven ápolja, táplálja a fejbőrt és a hajat
 • Szabályozza a faggyútermelést, helyreállítja a fejbőr természetes egyensúlyát
 • Erősíti a hajszálak szerkezetét
 • Inszekticid hatásának köszönhetően hajtetvek ellen jól alkalmazható.

Shikakai (Acacia cocinna)

A shikakai az indiai akácia gyümölcse, melynek szaponinokban gazdag őrleményét mosószerként és hajmosóként használják, hasonlóan, mint a mosódiót. Az ayurvédikus hajápolásban már évezredek óta használják, a neve azt jelenti: „gyümölcs a hajra”. Ideális alternatíva allergiásoknak, vagy akik nagyon érzékenyen reagálnak a konvencionális tisztálkodó- és hajmosószerekben lévő vegyi összetevőkre. A shikakai gyümölcs kivonata gyengéden tisztítja a hajat és fokozza annak természetes csillogását és puhaságát. Minden hajtípusra és festett hajra is használható, és jótékony hatást fejt ki. 

A shikakai hihetetlen fényt ad a hajnak, és újjáépíti a szálakat a gyökerektől egészen a hajvégekig. A korunkbeli hagyományos ún. "nyugati" termékek összetevőivel szemben nem távolítja el a haj természetes olajait, nem károsítja a haj természetes védőrétegét.

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

 • Tisztít, erősíti a hajhagymákat, hajnövesztő tulajdonságú
 • Megelőzi a hajvégek töredezését, könnyen fésülhetővé teszi a hajat, még dús és hosszú haj esetében is
 • Optimális pH-értéket biztosít, kiegyensúlyozza a fejbőrt
 • Kondicionál, lággyá és selymessé teszi a hajat
 • Csillapítja a fejbőr irritációit, hatékonyan kezeli a korpásodást.

Reetha (Sapindus mukorossi)

Indiában őshonos fafajta, más néven mosódió. India minden részén a leggyakrabban előforduló fa, de főleg Dél-Indiában különösen elterjedt. Mosó és tisztító hatása miatt évszázadok óta termesztik, az indiaiak saját kertjeikbe ültetik. Használata mosószerként és természetes szappanként hosszú idők óta jól ismert.

Termése dió, melynek héja szaponint tartalmaz, mely vízbe áztatva vagy forralva diszkréten habzik. Így használják Indiában hajmosásra, fürdésre, ruhák mosására, ékszerek és konyhai eszközök tisztításra is.

Rendkívül jótékony hatású a hajra, gyengéden, de hatékonyan tisztít. Eltávolítja a szennyeződéseket és a zsiradékot a fejbőrről és hajról anélkül, hogy a természetes pH-t befolyásolná. A legjobb alternatív természetes hajmosó az allergiára hajlamos, érzékeny bőrű emberek számára, akiknek célszerű kerülniük a kemikáliákat.

Jótékony hatásai a hajápolás, hajfestés során

 • Tartást és fényt ad a hajnak
 • Lággyá, selymessé és kezelhetővé teszi a hajat
 • Kiváló tisztító hatású, gyengéden, de hatékonyan távolítja el a faggyút és a szennyeződéseket a fejbőrről és a hajról
 • Nem befolyásolja a fejbőr természetes pH-értékét, érzékeny bőrűek is használhatják
 • Megelőzi és hatékonyan kezeli a korpásodást, megszünteti a fejbőr viszketését, gyulladáscsökkentő hatású
 • Hajtetvek ellen is hatékony ellenszer.

Tulsi (Ocimum sanctum)

A Tulsi bokros, sokfelé ágazó, jó illatú lágyszárú növény, közeli rokona a konyhai fűszer Kerti bazsalikomnak.

Indiában a legalapvetőbb gyógynövény, a társadalom minden szintjén szent növényként tisztelik. Nevezik még a „Gyógynövények királynőjének” vagy „Indiai szent bazsalikomnak” is. A csodanövény, melyet  életelixírként tart nyilván az ayurvéda, napjainkban újra reneszánszát éli, hiszen a tulsi a szervezet számára sokféle egészségvédő és gyógyító hatással bír.

Indiában agyagedényekben termesztik, lázra, megfázásra, maláriára és cukorbetegségre is használják. Levelei egy világos sárga illóolajat tartalmaznak, mely rovarok és baktériumok ellen használatos. A levelek nedvét és a főzetét hörgőhurut, köhögés esetén használják, illetve helyileg sömörben és egyéb bőrbetegségekben szenvedőknél is hatásosan alkalmazzák. Olaját fájdalom esetén fülcseppként is segítségül hívják. Hazájában nemi vágyat fokozó értéket is tulajdonítanak neki, ahol porított gyökerét használják.


 

Jótékony hatásai általában

 • Erős antioxidáns, hivatalos vizsgálatok igazolják, hogy hatástalanítja a káros molekulákat, a szabadgyököket
 • Öregedésgátló tulajdonságú, hozzájárul a fiatalos fizikum és a mentális egészség megőrzéséhez
 • Antivirális és antibakteriális hatású
 • Immunrendszer erősítő, általános egészségvédő
 • Vértisztító, méregtelenítő.

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

 • Egészségesen tartja a fejbőrt, megakadályozza a gombás fertőzések kialakulását
 • Hatékonyan kezeli a fejbőr különböző eredetű betegségeit, csökkenti az allergiás, gyulladásos tüneteket, javítja a pikkelyes fejbőr állapotát,
 • A- és C-vitamin tartalmával és ásványi anyagaival erősíti a hajat.

Brahmi (Bacopa monniera)

A brahmi egy kicsi, évelő kúszónövény, rengeteg elágazódással. Természetes formájában Indiában és a trópusokon terem, általában folyópartok mentén, mocsaras területeken terjed szét, igazán vízkedvelő. A brahmi támogatja az agyműködést, serkenti a memóriát, javítja a koncentrálóképességet, emiatt már évszázadok óta használják az ayurvédikus orvoslásban a memória és tanulási képesség javítására, az intelligenciaszint emelésére, a depresszió megszüntetésére, valamint az öregedési tünetek enyhítése.

Gyógyhatási: Csökkenti a gyomorfekély kialakulását, elősegíti a hörghurut és a krónikus bélgyulladás gyógyulását, enyhíti az asztma tüneteit, erősíti a bélfalakat. Eredményes a különböző bőrbetegségek kezelésében, többek közt az ekcéma, és a pikkelysömör gyógyításában. A brahmi természetes antioxidáns, amely kivülről-belülről erősíti és fiatalítja a szervezetet, semlegesíti a szabadgyököket, kiválóan stimulálja az agy működését.

Jótékony hatásai a hajápolás, hajfestés során

 • Csökkenti a hajhullást
 • Erősíti a hajhagymákat
 • Táplálja, tonizálja a hajat és a fejbőrt
 • Csökkenti a környezeti ártalmak káros hatásait
 • Hámosító hatású, stimulálja a haj növekedését

Gyakori kérdések, válaszok

 

Miben különböznek a Khadi hajfestékek a többi növényi hajfestéktől?

A Khadi Európában teljesen egyedülálló. A termékek kialakításánál elsődleges szempont az ősi, ayurvédikus receptúrák, és a minőségi natúrkozmetikumokra vonatkozó szigorú követelmények összehangolása, így rendkívül értékes, tiszta és természetes kozmetikumok születnek meg. A színárnyalatok Indiában készülnek, kiváló minőségű, hazai termesztésű anyagok felhasználásával. A hajfestékek mentesek mindenféle kémiai adalékanyagtól, ammóniától és peroxidoktól, nem tartalmaznak semmiféle tartósítószert, illatanyagot, hozzáadott pigmentet, színfokozót, vagy egyéb veszélyes vegyi összetevőket.

Kismamák is bátran használhatják!

A kivételesen magas minőség és színező erő a különféle sajátos eljárásoknak és befolyásoló tényezőknek köszönhető, többek között annak, hogy az alapanyagok India legjobb termőterületeiről származnak. Mindez a bortermeléshez hasonlítható, ahol az alapanyag milyensége alapvetően meghatározza, hogy a bor minősége kiemelkedő, vagy gyengébb lesz-e. Az ideális időben történő betakarítás, az aratás utáni azonnali feldolgozás és a finom őrlési eljárás mind jelentősen hozzájárulnak a Khadi hajfestékek rendkívüli színező erejéhez. Ez már a festékmassza bekeverésénél megmutatkozik: a tisztított henna és a tisztított indigó felhasználásával nem a növényi festékekre jellemző, tipikus sár-jellegű pépet, hanem egy könnyen kezelhető, krémes állagú masszát kapunk.

A lehető legerősebb színhatás érdekében a festékporok nem tartalmaznak a színanyagok megtapadását gátló anyagokat, így például olajokat, ezáltal a növényi festékanyagok stabil kötéssel kapcsolódnak a hajszálak felszínéhez, tartós színt biztosítanak.

Az egyedi árnyalatok elérése érdekében a festékporok tetszés szerint keverhetők!

Használhatók-e a Khadi növényi hajfestékek előzőleg vegyileg festett hajon?

A Khadi növényi hajfestékek használhatók kémiai úton festett haj esetén is. Alapvetően ez nem okozhat problémát, sőt, a megsérült haj újra fényessé és dússá válik, egészséges, ápolt benyomást kelt. Ilyen esetekben rendkívül fontos, hogy a haj reakcióját mutató próbafestést elvégezze (különösen vegyileg szőkített haj esetén). Ebből rögtön láthatja, hogy milyen eredményre számíthat.

Célszerű a kémiai eljárás és a növényi színezés között néhány hajmosást kivárni, mert a kémiai termékek kedvezőtlen hatása megváltoztatja a haj pH-értékét, ez pedig befolyásolhatja a festés eredményét.

Kémiai úton világosított, szőkített haj esetében is megoldható a Khadi növényi hajfesték használata, csak be kell tartani az arra vonatkozó tanácsokat. Egyes esetekben a kémiai úton világosított és szőkített hajon nagyon erőteljes lehet a kialakult szín, és nem kívánt árnyalatok (zöld, kék vagy akár lila) jöhetnek létre. Szintén nem kívánt színeket eredményezhet, ha a növényi hajfestékek használata után vegyileg szőkíti a haját. A szőke haj festésére vonatkozó speciális utasításokat a "Hogyan fessünk" menüponton belül, a Szőke haj festése tartalom alatt olvashatja.

Lehetséges-e ősz haj esetén a megfelelő fedés kialakítása egyetlen lépésben?

Ez döntően a hajszerkezettől és a kiválasztott színtől függ. A Khadi vörös árnyalatai (Élénkvörös és Vörös) garantáltan már egy lépésben befestik az ősz hajat. A visszajelzések alapján a fogyasztók többségénél a Khadi Világosbarna és a Természetes mogyoróbarna árnyalatai az ősz hajat egyetlen festés során befedik. Ez a gyakorlatban a Sötétbarna árnyalattal is megvalósíthatónak látszik, ám az eredmény lényegesen kevesebb esetben bizonyul kielégítőnek. A Khadi fekete árnyalatai ősz haj esetén (Fekete és Kékesfekete) nem ajánlottak közvetlen festésre, ilyen esetben a kétlépéses módszert ajánlott alkalmazni.

Hogy megbizonyosodjon az egy lépésben történő festés hatékonyságáról, mindenképp ajánlott próbafestést végezni egy tincsen.

Könnyen kimosódik a növényi hajfestékkel festett haj színe?

A Khadi növényi hajfestékek tartós festést biztosítanak. Bár a természetes növényi pigmentek nem hatolnak be a hajszálak belsejébe, hanem a hajszálak külső rétegén alkotnak egy mázszerű réteget, mégis tartós színek kialakítását teszik lehetővé a hajszálakkal kialakított erős kötések révén. A vörös árnyalatok kifejezetten tartósak, nem igazán fakulnak vagy kopnak. A színek tartóssága attól is függ, hogy milyen gyakran ismétli a festést: minél több réteg rakódik a hajszálakra, annál tovább őrzi meg színét.

Milyen gyakran ismételjük a festést?

Körülbelül havonta célszerű megismételni a festést, attól függően, hogy a hajtöveknél milyen gyorsan válik láthatóvá a lenövés. Mivel a Khadi növényi hajfestékek csak természetes összetevőkből állnak, nincs korlátozva a festés megengedett gyakorisága, tetszés szerint akár egymást követő napokon is kísérletezhet a különböző árnyalatokkal, káros hatás nélkül. Azt azonban vegye figyelembe, hogy az első festést követő 24-48 órában a festés eredménye még változhat, alakulhat. Még, ha nem is teljesen elégedett az eredménnyel, ezt a periódust mindenképpen érdemes kivárni, és csak ezután eldönteni, hogy szükséges-e a második festés.

Keverhetők-e egymással a Khadi növényi hajfestékek?

A Khadi hajfestékek mindegyike problémamentesen keverhető egymással, így egyedülálló színek hozhatók létre. A határ csupán az Ön képzelete!

Ha például bármelyik barna árnyalathoz színtelen Senna/Cassia hajápolót kever, egy könnyedebb barna árnyalatot kap, ami világos haj esetében jól használható. Ha a Senna/Cassia hajápolóhoz a kívánt intenzitástól függően harmad, negyed vagy ötöd arányban vörös festéket kever, különleges eperszőke árnyalat érhető el. Ha barna árnyalatokat kever a Khadi vörös hajfestékek valamelyikével, vöröses tónust adhat a barna hajnak. Ha vörös festékhez magas indigó-tartalmú árnyalatot ad, a vörös színt mélyítheti.

A különböző árnyalatok kombinálásával született színeket érdemes minden alkalommal egy próbatincs festésével ellenőrizni, mielőtt a haj teljes hosszán alkalmazná.

Ha indigó-tartalmú színeket kever más árnyalatokkal, a keverőfolyadék hőmérséklete legyen 50°C, hogy az indigó pigmentjei ki tudjanak bontakozni.

Használhatóak-e a Khadi növényi hajfestékek vegyi anyagokkal göndörített (dauerolt) hajon?

A Khadi hajfestékek minden probléma nélkül alkalmazhatók kémiailag göndörített hajon, a haj hálás lesz az ápolásért. Amellett, hogy tiszta anyagokkal, és természetes színekkel festi be haját, az ápoló összetevők kifejtik jótékony hatásukat, az igénybevett hajat érezhetően kondicionálják, így az láthatóan egészségesebb és fényesebb, és érezhetően lágyabb lesz.

Célszerű a kémiai eljárás és a növényi színezés között néhány hajmosást kivárni, mert a kémiai termékek kedvezőtlen hatása megváltoztatja a haj pH-értékét, ez pedig befolyásolhatja a festés eredményét.

Előfordulhat, hogy a vegyileg kezelt hajon a megszokottól eltérően, rövidebb vagy épp hosszabb ideig szükséges a festéket a hajon hagyni, hogy a kívánt árnyalatot érje el. Javasoljuk, hogy kérje szakember tanácsát, aki az Ön speciális igényeihez mérten használja a Khadi növényi hajfestéket.

A növényi hajfestékkel színezett hajat lehet daueroltatni, viszont figyeljünk arra, hogy megváltozhat a kemikáliák hatóideje. A növényi hajszínező lazúr-hatása miatt a kémiai hatóanyagok nehezebben jutnak be a hajszálakba, ezért előfordulhat, hogy a hullámok kevésbé lesznek intenzívek. Ha a növényi hajfestékkel színezett haját szeretné daueroltatni, akkor keressen egy megbízható szalont, ahol ismerik a növényi hajfestékeket, ugyanis fennáll a veszélye, hogy egy tapasztalatlan fodrász a dauervizet túl hosszú ideig hagyja a hajon, és a haj visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet.

Okozhat-e allergiás reakciót a Khadi növényi hajfestékek használata?

Természetesen a növényi hajfestékek is okozhatnak néhány esetben bőrallergiát, vagy egyéb allergiás reakciót az arra érzékeny embereknél. Aki a készítmény bizonyos összetevőire allergiás, nem javasoljuk a használatát.

Az allergiára és túlérzékenységre hajlamos vásárlóknak érdemes allergiapróbát végezni. Ha ki akarja deríteni, hogy allergiás-e, menjen el bőrgyógyászhoz, vagy csináljon otthon tesztet. Az utóbbihoz keverjen ki egy kis adag festéket, és kenje egy kevésbé feltűnő helyre, például karja belsejére, vagy füle mögé. Tartsa a bőrén 24 - 48 órán keresztül, ugyanis a növényi festékanyagok ennyi időn keresztül dolgoznak. Ha ez időn belül nem tapasztal allergiás reakciót az adott területen, akkor biztonsággal használhatja a festéket.

Tartsa szem előtt, hogy a festék már nagyon kis mennyiségben is erősen meg tudja fogni a bőrt.

Okozhat-e elszíneződést utólag a növényi hajfesték a ruházaton, vagy egyéb textílián? 

A festést követő 24 - 48 órán belül (a samponos hajmosást megelőzően) előfordulhat, hogy a nem elég alapos vizes öblítés következtében, festék szemcsék maradnak a hajon, amik párás környezetben, vagy nedvesség hatására enyhén ereszthetik a színüket. Kérjük ezt mindenképp tartsa szem előtt a ruházat védelme érdekében. A fent említett időtartamon belül előfordulhat az is (leginkább sötét árnyalatok esetén), hogy az említett időtartam alatt a kiengedett, vállra lógó haj megfogja a nyak környéki bőrt. Ez rendszerint gyenge felületi elszíneződés, mely szappanos vízzel könnyedén eltávolítható.

Milyen állagúra kell a festékmasszát keverni?

A porból krémes, könnyen kezelhető, körülbelül tejfölre emlékeztető állagú pasztát kell keverni. A felhasználónak a saját maga számára ideális sűrűséget magának kell kikísérleteznie, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Mindez függ a felvitel módszerétől, és a felhasználó hajszerkezetétől. Például a nagyon száraz, dauerolt haj esetében keverhetünk egy hígabb keveréket, de a rövid, vékonyszálú hajra érdemes sűrűbbet készíteni. Akkor találta el az ideális bekeverési sűrűséget, ha a hatóidő során a massza se nem morzsolódó, se nem csepeg.

50 g por nagyjából 200 ml folyadékot vesz fel.

Még kellemesebbé válik a massza felvitele, ha előtte mixerrel még egyszer átdolgozzuk azt.

Ajánlott-e adalékanyagokat adni a növényi hajfestékekhez a tartósság fokozása céljából?

Alapvetően azt javasoljuk, hogy ne használjon semmilyen hozzáadott anyagot a növényi hajfestékek használata során.

A vásárlók gyakran átvesznek más gyártók használati utasításaiból bizonyos lépéseket a Khadi hajfestékek használatához, ami elégtelen színeredményhez vezet. Gyakran kevernek olajat, olaj-tartalmú terméket vagy a pH-t megváltoztató anyagokat a festékporhoz, hogy fokozzák ápoló hatását. Sajnos mindez gátolja a színanyagok megtapadását, a kívánt hajszín kialakulását.

Ugyanakkor igaz, hogy a hajszínező tartóssága egy teáskanál só hozzáadásával, vagy fekete tea adagolásával fokozható. Ez korlátozza a kimosódást, fokozza a szín intenzitását, és az indigó tartósságát. Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy színezés után erős szárazságérzetet tapasztal, ilyenkor valamelyik adalékanyagot csökkenteni kell, vagy teljesen ki kell hagyni.

 • Ha azonban a vásárló mégis szívesen kísérletezik, a következő adalékanyagokat korlátolt mennyiségben adagolhatja: Tej
 • Méz – sötétebb árnyalatok esetében negatívan befolyásolhatja a szín intenzitását
 • Hajápoló vagy balzsam – kizárólag szilikonmentes lehet!
 • Aloe vera lé – kizárólag C-vitamin-mentes lehet! A folyadék legfeljebb egyharmadát helyettesítse

A kiválasztott színárnyalattól és a hajstruktúrától függően ezek az adalékanyagok befolyásolhatják a szín intenzitását.

A festés tartósságának fokozása érdekében javasoljuk a Khadi hajolajak használatát. Amennyiben a samponos hajmosás előtt Khadi hajolajjal kezeli a festett hajat, a színezés tartósabb lesz. Erről bővebben a használati utasítás Színezés utáni lépések pontja alatt olvashat.

Mi a teendő, ha megmarad a bekevert festékmassza egy része?

Törekedjen rá, hogy a Khadi növényi hajfestékeket mindig frissen használja. Minden hajfestés alkalmával csak annyi festékmasszát keverjen ki, amennyit egy alkalommal biztosan felhasznál. Ez rendkívül fontos, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a frissen kevert pasztával lehet a legjobb színeredményt elérni.

Ha mégis előfordul, hogy marad valamennyi a pépből, azt a következő alkalmakkor ne használja fel. A festékmassza nem tárolható!

Khadi növényi hajfestékkel színezett hajon alkalmazható-e a Senna/Cassia hajkondicionáló kezelés?

Természetesen bármikor használható a színtelen hajápoló kúra a Khadi növényi hajfestékkel színezett hajon, minden esetben ajánlott a haj ápolása céljából történő alkalmazása.

Léteznek-e a Khadi növényi hajfestékeknek szőke árnyalatai?

Sajnos még nem érhető el egyetlen szőke hajfesték sem, de a Khadi fejlesztő csapata jelenleg is azon dolgozik, hogy kifejlesszen egy tisztán növényi anyagokból álló szőke árnyalatot. Ez egy rendkívül nagy kihívás, de amint sikerül megalkotni, azonnal értesülhet majd a honlapról.

Tipikus hibák, megoldások

 

Egyenetlen fedés, nehézségek a felhasználás során

Ez leggyakrabban a rossz elkeverésből és túl kevés keverőfolyadék használatából ered.

Ha a festéket nem keverjük el gondosan, csomók képződnek benne, emiatt előfordulhat, hogy a kapott hajszín egyenetlen lesz. Ha túl kevés keverőfolyadékot használunk, elkerülhetetlenné válik a csomóképződés, és a normál esetben kényelmes felvitelt is megnehezíti. Ha a haj száraz, az még fáradságosabbá teszi ilyenkor a felvitelt. Nagyon egyszerűen elkerülhetjük a csomók kialakulását, ha egy mixerrel keverjük el a hajfestéket. Először egy kanál vagy villa segítségével egyenletesen keverjük el a port a megfelelő mennyiségű folyadékkal, végül az egészet jól dolgozzuk át botmixerrel. Ha egy kevéssel több vizet adunk a porhoz, a masszát egy hajfestő tömlőbe is betölthetjük, ezzel a hajfestés olyan kényelmessé válik, mint a megszokott kémiai festékekkel. A hőmérsékletre ebben az esetben is figyelni kell, ha a palack kihűlne, akkor állítsuk meleg vízfürdőbe.

Túl erős hajszín a hajszálak vége felé

Ennek oka lehet, hogy a festékrétegek minden festés alkalmával összeadódnak. 

A növényi hajfesték esetében minden hajszál, minden egyes színezésnél újabb bevonatot kap, miközben a korábbi is rajta marad, így a festékrétegek összeadódása miatt a hajvéghez közeledve a haj színe egyre sötétebb lehet. Hogy rendszeres hajfestés esetében elkerüljük azt, hogy a hajtő színe elüt a többi résztől, rendszeresen szükséges hajtő színezést végezni. A hajszínezés ritmusától, a választott színárnyalattól, az egyéni hajszerkezettől és a hajápolási szokásoktól függően célszerű a teljes és hajtő festéseket váltogatni. A tapasztalatok szerint a sötét hajat elegendő csupán minden harmadik alkalommal teljes hosszában festeni, egyébként elegendő hajtőfestést végezni. Ha mégis szükségünk van az ápoló hatásra, akkor a haj többi részét a színtelen Khadi Senna/Cassia hajápolóval bekenhetjük.

Másik megoldás, hogy a hatóidő első harmadában csak a hajtőre visszük fel a festéket, majd a teljes hosszra csak később. Ebben az esetben azonban a festéket kétszer kell bekeverni, hogy friss és meleg legyen, ez azonban sokaknak túlzott elfoglaltságot igényel.

A kapott szín túl sötét, erős

Ennek oka leggyakrabban a túl hosszú hatóidő.

A hatóidő és a kapott szín szorosan összefügg egymással, ezen kívül a kiindulási hajszín és a hajstruktúra is meghatározza a végeredményt. Egyesek, különösen, akik más gyártók termékeit használták egészen meglepő módon határozzák meg a hatóidőt (olykor egész éjszakán át), ami sokkal hosszabb az elvárható hatóidőnél. Egy túl hosszú hatóidő a világosbarnából például egészen sötét barnát hozhat ki, ami rendkívül tartós marad azután is.

A túl sötét hajszín természetes módon nagyon nehezen világosodik ki. Ebben az esetben a Khadi Senna/Cassia hajápoló, amla por és citromlé keverékével történő rendszeres kezelés egy keveset világosíthat a túl sötét hajon. Lávaföldből, mézből, citromléből és olívaolajból is készíthet pakolást erre a célra.

Hajfestés után a haj száraznak érződik

Ennek oka leggyakrabban, hogy valamelyik hozzáadott anyag túl mennyiségben lett felhasználva.

Bizonyos szempontok miatt jó fekete teát, vagy konyhasót adni a hajfestékhez, de ha túl sokat teszünk belőle – kiszáríthatja a hajat. A meggondolatlan mennyiségben hozzáadott adalékanyagok rossz hatással lehetnek a hajszerkezetre. Alapvetően 80 g porhoz egy csapott teáskanál sót vagy 250 ml, 3 filterrel készült feketeteát adhatunk a szín tartósságának fokozása érdekében. A hozzáadott aloe vera lének is szárító hatása van. Ezen kívül arra is kell figyelni, hogy ha az aloe lé C-vitaminnal van tartósítva, az megváltoztathatja a pH-értéket, ami bizonyos esetekben szintén negatív hatással lehet a festés eredményére. Az aloe vera kb. a keverőfolyadék 1/3-át képezheti (pl. 1 rész aloe vera + 2 rész fekete tea). Ebben az esetben is figyeljünk rá, hogy a magas indigó-tartalmú árnyalatok esetében a hőmérséklet 50°C legyen.

A haj szárazságérzete megszüntethető a Khadi hajolajok használatával, és a festést követő napon történő használatukkal képesek a kapott hajszín tartósabbá tételére.

A kapott szín zöldes

Ennek oka leggyakrabban a túl alacsony hőmérséklet a bekeverés, a felvitel vagy a hatóidő során.

A porhoz adott keverőfolyadék hőmérséklete döntő tényező a növényi pigmentek optimális kibontakozásához. A túl alacsony hőmérséklet fokozza a zöld szín kialakulásának kockázatát. Ha a bekeverés, a felvitel vagy a hatóidő során túlzottan lehűl a festékmassza, akkor a festékanyagok elvesztik erejüket, és zöldes árnyalatot jelenhet meg a hajon. Ez a jelenség elsősorban a magas indigó-tartalmú festékek (Sötétbarna, Fekete és Kékesfekete) esetén jellemző, de hennát tartalmazó árnyalatok használatánál is előfordulhat. A kívánt eredmény elérése érdekében a hőmérsékletet nem elég csak megbecsülni, hőmérő használata is feltétlenül szükséges. Bármilyen vízhőmérő, laborhőmérő vagy sütéshez használt hőmérő megfelel a célnak. Fontos, hogy a bekevert pasztát melegen tartsuk. Hogy a felvitel során ne hűljön ki a színező massza, állítsuk meleg vízfürdőbe. Feltétlenül fontos, hogy a hatóidő során is megtartsuk a hőmérsékletet, például a csomagolásban található zuhanysapka, vagy háztartási fólia segítségével, amit egy törölközővel fedünk be.

Hogy kinek a haja reagál zöld színárnyalattal, azt az előkészületekkor nehéz lenne megállapítani. A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a felhasználók, akiknek egy természetes vörös árnyalat van a hajukban - vagy volt, csak a haj időközben megőszült -, ritkábban reagálnak zöld árnyalattal, mint azok a hölgyek, akiknek hamuszerű természetes tónusuk van. Azoknak, akiknek a haja erősebben hajlamos a zöldülésre, illetve ősz és világos haj esetén a Khadi Sötétbarna színét, és a fekete árnyalatokat (Fekete, Kékesfekete), csak előpigmentálás után javasoljuk használni, a kétlépéses hajfestés módszerét ajánlott alkalmazni.

Ha a zöldes árnyalat már kialakult, több lehetőség is van a nem kívánt árnyalat enyhítésére, közömbösítésére, a következő hajfestéskor pedig mindenképpen a kétlépéses hajszínezést ajánlott előnyben részesíteni. A nem kívánt árnyalat legtöbb esetben egy-két hajmosás után magától eltűnik, segítség lehet tehát a többszöri, intenzív samponos mosás. Ha a zöldes szín erősebb, egy hennát tartalmazó festék használatával kitűnően ellensúlyozható. Erre a célra a Khadi Világosbarna árnyalatát ajánljuk. Intenzív zöld árnyalatot, egy vörös árnyalattal való utószínezéssel korrigálhatunk. A haj teljes hosszán történő festés előtt tegyen próbát egy tincsen.

A kapott szín vöröses

Ennek oka leggyakrabban a túl magas hőmérséklet a bekeverés során.

Ahogy az egyes összetevőknél már említettük, a porhoz adott folyadék hőmérséklete döntő tényező a festék pigmentek optimális kibontakozásához. A túl forró keverőfolyadék fokozza a vörös szín kialakulásának kockázatát.

Egy indigórészecskéket is tartalmazó festékkeverék túl forró folyadékkal keverve eredményezhet vöröses színt, mivel azok a színanyagok, melyek ellensúlyoznák a vöröses tónust, elveszítik hatásukat, és csak a vörös színt adó pigmentek érvényesülnek. A vörös szín intenzitásának növekedését a forró folyadék közvetlenül is fokozhatja, hiszen a henna színanyagai annál erőteljesebben bontakoznak ki, minél melegebb a keverőfolyadék.

Hogy a várt eredményt kapjuk, a hőmérsékletet nem elég csak megbecsülni, hőmérő használata is feltétlenül szükséges. Bármilyen vízhőmérő, laborhőmérő vagy sütéshez használt hőmérő megfelel a célnak. Fontos, hogy a bekevert pasztát optomális melegen tartsuk, ezért, hogy a felvitel során ne hűljön ki a színező massza, állítsuk meleg vízfürdőbe a festékes tálat. Feltétlenül fontos, hogy a hatóidő során is megtartsuk a hőmérsékletet, például a dobozban található zuhanysapka vagy háztartási fólia segítségével, amit egy törölközővel fedünk be.

Ha a nem kívánt, túlzott vörös árnyalat már kialakult, egy barna árnyalattal történő utólagos festés segíthet a helyzeten. Ebben az esetben csak rövidebb ideig hagyja a festéket a hajon, nehogy túl sötét legyen a végleges eredmény. A haj teljes hosszán történő festés előtt tegyen próbát egy tincsen.

A kapott szín túl világos, gyenge

Ennek oka leggyakrabban a túl rövid hatóidő, vagy valamilyen

Ajánlott termékek:

Kapcsolódó termékek:

Vásárlói vélemények:

Kérdések és válaszok:

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.